Kunst6daagse Heiloo

De prijzen stijgen, de inkomens dalen en het is de overheid er alles aangelegen om het leven van menigeen nog zuurder te maken dan het al is. Miljarden vliegen rond de oren en de hand houdt, krampachtig, de restanten in de beurs vast. De aarde trekt zich van deze rampspoed weinig aan, blijft zichzelf herhalen en laat, door omstandigheden, de seizoenen een andere wending nemen dan wij gewend zijn. Het jammeren is niet van de lucht en waar Weekers met snode plannen komt, weet Deijsselbloem een duit uit het zakje te halen. Het heeft er veel van dat ergens in Den Haag Tom Poes zich schuilhoudt en ieder keer opnieuw met die vraag wordt geconfronteerd: ‘TeePee, verzin een list!’ En Heer Bommel is in geen velden of wegen te ontdekken. Niemand weet van iemand meer hoe de vlag ervoor hangt, laat staan dat men een blik in de buidel gunt. Neen, daar staat de Belastingdienst garant voor. En de vlieger ‘voor wat, hoort wat’ gaat ook niet meer op.


IMG_3258
Het was rustig op de eerste dag van de Heiloose Kunst6daagse. Nu weet ik wel dat het, na deze dag, nog vijf dagen doorgaat en dat het accent op het weekend komt te liggen, maar dan nog. Het heeft er veel van dat eenieder de adem inhoudt voor de volgende zure verrassingen die dit kabinet ons weet te bereiden. Het kale van schraalhans en het plukken van een kikker, gaan gelijktijdig op. Liever zou ik die kikker de plomp induwen en schraalhans nog een keer proberen te braden, maar ik ben bang dat ik daar de gelegenheid niet voor krijg. Schraal in mij ogen en wat kaal als ik twee jaar geleden nog voor de geest weet te halen. Men dient keuzes te maken; en met die keuzes komt dan menig kunstenaar momenteel in het geding. De keuze om een open atelier route aan te geven, werken vanuit een veelheid van locaties en op die manier het publiek trekken en misschien te veroveren opdat men… Kijken is een kunst en kopen momenteel niet voor eenieder weggelegd. Hooguit dat men zelf inspiratie opdoet en de noemer ‘dat kan mijn kleine zusje, nichtje, neefje beter’ gebruikt om de knip dicht te houden.


IMG_3262


IMG_3256
Toch heb ik me weten te vermaken. Was het alleen maar door het wandelen over de begraafplaats, mijn verwondering omtrent de hekwerken die gebouwen op dat voormalige Willibrordus terrein omringen, wat dan weer doet denken aan ooit die apenkooi die mettertijd uit Alkmaar is verdwenen.
De apies lieten zich dit keer niet zien; hooguit verplegend personeel dat van een sigaret en de zon genoot. Het was dan ook de tijd dat de rust zich op de afdeling zou kunnen voordoen. En met de rust kan daar het moment voor jezelf zijn.


IMG_3276


IMG_3273


IMG_3278
Wat beelden. Impressies. De hartelijke ontvangst door ir. Kees Hoope, architect BNA. Een sponsor. Met werken van Pauline Bakker. Van Roland van den Heuvel. En werk van zijn zoon: een maquette van een veem in Rotterdam. Als eindwerkstuk van zijn studie in Delft, uitgevoerd m.b.v. een laserprinter. Een object. Eigenlijk een prachtobject, hetgeen zijn vader ook met gepaste trots naar voren bracht. Keramiek van Gerda Velzeboer. Te vinden op De Loet 4. In Heiloo, maar ook dat zal de lezer wel hebben begrepen. Een dag waarop ik dacht dat deze dag daarmee wel gedicht was. Want kunst in Heiloo kenmerkt zich ook nog door zang, dans en voordracht. Naast bronzen, keramiek, schilderijen, objecten en alles wat dies meer zij. En dat betekent dan weer dat voor ieder wel wat wils is. En mocht je daar niet uitkomen: de Kunstkringloop.nl is iedere dag geopend van 13 tot 18 uur. Kennemerstraatweg 390 ter hoogte van Silhouet/Locardo. Juist daar valt van de keukenkunst te genieten, vermits de buidel dit nog toestaat…


IMG_3285


IMG_3291