kunst10daagse


iGer.nl
Toch schroom ik niet om mijn eigen ego te blijven strelen. Niet dat dit veel om het lijf heeft, maar ook dat is van geen enkel belang. Zoals deze woorden ook van geen enkel belang zijn voor de buitenstaander. Hooguit voor mij. En dan ben ik weer terug bij de eerste regel. Mogelijk ga ik dan wat nadenken en kom ik tot de ontdekking dat die eerste regel wel getuigt van enig inzicht in de persoon die ik ben. In zekere zin een egotripper. Een man die kickt op een egodocument van zijn hand wat in eigen beheer verschenen is. En waar de wereld absoluut niet op zat te wachten. Neen die wereld draaide toen al door, zoals deze nog steeds weet door te draaien. Mogelijk tot stilstand komt en terug gaat draaien als over 10 jaar de Noordpool in een vloeibare blauwe massa is veranderd. Maar ook daar kan geen ego op dit moment een gefundeerde uitspraak over doen.


iGer.nl
Neen, dan kan ik beter over kunst gaan praten. Kunst… natuurlijk! Willem Anker was gestrikt om de kunsttiendaagse te openen en schijnt dit met verve te hebben verricht. Zijn betoog kwam onder de titel ‘Kunst en advocaten onder druk’ over het voetlicht. ‘Beide sectoren staan onder zware druk. De bezuiniging in de kunst mag je draconisch noemen, maar ook mijn beroepsgroep heeft het niet makkelijk. “Een groeiend deel van onze samenleving telt niet meer tot tien. We schieten eerst en tekenen daarna pas de roos.” Anker is verknocht aan Bergen. Tien jaar geleden per toeval in Bergen neergestreken en nu, na een zware zittingsdag in Amsterdam, Haarlem of Alkmaar naar het Huis met de Pilaren voor een afzakkertje. Altijd bij hetzelfde tafeltje met zo’n mooi Perzisch kleedje erop.”


iGer.nl
Daarnaast noemt Anker de Kunsttiendaagse een parel aan de kroon van de dorpen Bergen en Bergen aan Zee. “Het is een gouden formule die breed wordt gedragen. Dat is het enige dat ik de mensen wel mee wil geven. Koester het. Vorig jaar hoorde ik her en der wat lauwe reacties omdat niet iedere kunstenaar mocht aanschuiven. Ik ben een buitenstaander, ik luister en kijk en de eerste emotie die in mij opkomt is bewondering!”


iGer.nl
Eigenlijk geen wonder dat de kunst10daagse onder de noemer ‘Kunst….natuurlijk’ onder dit gesternte mogelijk een prachtige tijd tegemoet gaat. Gezien het aantal auto’s uit het absoluut hogere segment (Maserati, Posche, BMW 700 serie, Volvo SUV’s met de nieuwste kentekens, Corvette’s dan wel glimmend gepoetste Harley’s) doen denken aan een dorp wat de sjiekdefriemel van harte welkom heet. De drankjes die her en der ter beschikking worden gesteld dan wel de kleine rode stickers die aangeven dat verschillende werken reeds van eigenaar gewisseld zijn, doen vermoeden dat de crisis zich nog niet in alle segmenten voordoet.


iGer.nl
Dan de kunstenaars zelf. Pauline Bakker en Roland van den Heuvel exposeren in een speciaal paviljoen op het veld van de Ruïnekerk. Een mogelijkheid om in direct contact te treden met de bezoekers. “Het is heel interessant om eens te horen wat iemand van je werk vindt”, meent Pauline. “Normaal zit je alleen achter je ezel en als je exposeert in een galerie ben je er doorgans ook niet zelf bij.” Roland: “maar het is ook goed om uit te kunnen leggen hoe een werk tot stand komt. Het beeld van de luie, alcoholistische kunstenaar klopt niet. Wij zijn elke dag in onze ateliers aan het werk. Een schilderij komt er echt niet zomaar. Inspiratie” Ik geloof in transpiratie. Het is echt keihard werken.”


iGer.nl
Wat Adriaan van dit alles vindt” Eigenlijk heb ik geen idee. Opvallend waren echter zijn voeten. Koud veronderstel ik. Hij zal toch niet zonder enige reden dat petje op z’n kop hebben laten zetten!”


iGer.nl