kunst uit lenen

Eerbetonen. Aan allen. Die kunnen lezen. Er tijd voor nemen. Of er tijd voor overhebben. Soms luchtig. Vaak vluchtig. Tot…
Dat andere moment wanneer je zomaar weer in eigen herinneringen weg gaat glijden. Dat zuchtje. Dat luchtje. Die twinkeling. Een stem. Een geluid. Een eigen geluid laat horen. Herkenning. Daar kan het zomaar plaats gaan vinden in een ondeelbaar moment in tijd. Je kijkt, aanschouwt en raakt dat andere, tipt ‘t aan. Je koestert dit met hart en ziel en slaat dit op. Ergens in dat onpeilbare geheugen. In die kamer vol met schatten. Waar een waas dit schuil kan houden. Tot…
 


iGer.nl
En dan opeens is daar een feilen. De twijfel. En de overweging. Deel ik dit of is dit zuiver en alleen van mij” En wat is er dan van mij” Mag dit wel van mij zijn” En ‘wie ben ik dat ik mag zijn’ als logisch gevolg op die overweging. Ook daar draait het vaak om. Die hele kleine dingen.
Waar je meestal in het moment zelf niet bij stilstaat. Of je je dient te houden aan een zeker betoog. De woorden van een andere tovenaar in andermens oren fluistert. Tenminste, als die ander luistert. En niet erg druk doende is om juist op dat moment zijn schatten tegen het licht te houden. Ze op te poetsen. Te zien glimmen in het licht van een flakkerende kaars. Tot…
 


iGer.nl
Waar denk je aan als je deze woorden leest” Aan al die momenten die zomaar voorbij glipten” Het zand wat tussen de vingers doorgleed” Het zandkasteel wat je bouwde aan de rand van dat oneindig strand. Aan dat moment wat je later met je kind mocht delen. Een ouder kind met kind wat zandkastelen bouwde tot…
De vloed zijn prijs kwam halen. Het emmertje werd leeggegooid. Het glas wat zomaar leeg was terwijl jij dacht… een glimlach, rond de mond. Herinnering een kleinood, ding van ooit.
 


iGer.nl
Als mensen reageren is dit vaak omdat wij van en met elkaar verkeren. Tenminste, dat valt er voor mij te leren. Delen met zo weinig kan juist zovelen op een spoor gaan zetten. Door om je heen te kijken. De mens weer uit zijn hol te zien kruipen. De winter van zich af gaat schudden. Het voorjaar wat hem kan laten ‘springen.’ Zoals de koeien doen.
Vandaar ook ‘spring eens in the air!’ Doe eens anders dan de doorsnee. Groet op voorhand door de groet. Laat weten dat je oog hebt. Voor de ander. Neem je hoed of petje af. Geef blijk van dat tweede inzicht. De mate waarin wij anderen in onze omgeving terug willen zien, is dikwijls ook de mate waarin zij ons willen zien. Want wie dat ‘tweede’ inzicht heeft, begrijpt het wezen van respect. Van het Latijnse ‘terug’ en ‘zien’. Tenminste…  Ik weet dat ik wat belerend klink, bedoel dit echt niet zo. Of toch wel voor een deeltje. En dat deeltje deel ik nu. Met jou!
Zoals die anderen doen. Zoals die anderen deden. In het recente verleden. 20 + 1. Rolluf van Laar startte op woensdag 30 maart j.l. Kees Admiraal, Nuray Atas, Pauline Bakker, Jaap Beets, Bert Braam, Tineke Hoogendam, Denise Kamp, Thea van Lier, Anna Mul, Kees Oosterbaan, Karen Opstelten, Karel Puhl, Peter de Rijcke, Marina Rupert, Bonnie Severien, Noor Sternheim, Tineke Tukker, Cora Vries, Kees Wagemaker en Yvonne Zomerdijk stapten in zijn voetsporen.


iGer.nl 
Zij deelden een kruimel. Namen geen brood. Maar laten een spoor van delen achter. Door een beeld. Zonder woord.
 


iGer.nl
Het einde van Kunstuitleen Alkmaar zal zijn in mei, wanneer dit verhuist naar de voormalige Ambachtsschool aan de Bergerweg 1. Van Achter de Vest 3 naar Bergerweg 1. Een 7-mijls sprong.