Kunst tot de Nacht verwacht…

Door 8 september 2012

… dus werd het na twaalven! Tegen kwart voor een arriveerden we thuis. Na een avond van, redelijk, vermaak. Juist door de omstandigheden. Kunst tot de Nacht. Geopend door dansgroepen en door drum en freerun tot een geheel gesmeed. De cultuurwethouder die dit keer als eerste in een quad stapte en spoorslags het terrein verliet. Geen woord wisselde en daarmee het teken gaf dat het grote uitwaaieren kon beginnen. Door de binnen- en buitencirkel van de Stad Alkmaar. En ook wij gingen waaieren. In de Centrale Bibliotheek. In de Vest. Liepen door de Studio. En ik sprak Ruud. Liet hem mijn foto’s zien. Van afgelopen zondag. The Sting. ‘Life’ op het Waagplein. Sprak de directeur van de Vest even aan. Dat ik een foto had gemaakt tijdens de opening van de fototentoonstelling ‘Wij in Noord-Holland’. Van de beide directeuren die woorden tot ons spraken. Waarop zij beiden naar boven blikken. Naar het gewelf dat de Majesteit onthuld heeft. En wat het bevallige bedrag van 10 miljoen heeft gekost om dit te restaureren…

Zag geregeld Pauline Bakker. Ken haar van zien en zou niet weten waar zij mij van kent. Maar haar lach was stralend. Orienteerde zich in de aanloop naar de Bergense kunst 10 daagse. En kwam daardoor weer in contact met Karin. Die gaat exposeren bij Sluistuinen. Waardoor een bezoek aan Charles weer op mijn lijstje van ‘to do dingen’ komt te staan.

Zag Ton Voermans met zijn bezigheden bezig. Hij deed wat hij had te doen. Sprak ook hem nog even. Oktober, wanneer de eerste avond van het fotocafe waarschijnlijk zijn beslag krijgt. De overige data nog niet vaststaan. En hij verkondigde dat de eerste opdracht… waarop hij zich weer naar elders spoedde. De Grote Kerk bij avond. De uitgelichte verlichting waarin een viertal strijkers muziek van een klassieke eenvoud naar voren bracht. Voor zover klassieke muziek in al zijn of haar eenvoud naar voren valt te brengen. Want klassiek… daar is mijn gehoor niet strelend genoeg voor.

Een biertje. Een blik. En wat verpozing. Met, en dat blijkt duidelijk, wat aparte beelden. Een groep dames die als een horde hinden de kerk overweldigt. Met weer een bekende in hun voetspoor. Rinus, de vader van Ellen, de vriendin van Ria. Als 85-jarige gids draait die voor weinig zijn handen om. Ruim dertig dames uit een ziekenhuis in Zaandam. Die de mazzel hebben dat de Grote Kerk dit keer ook ’s avonds geopend is.

De Rabobank cultuurprijs die dit jaar aan de 89-jarige Simeon ten Holt werd toegekend. Hetgeen, blijkt achteraf, een Bergens onderonsje werd. Maar dat geen directe invloed heeft op het grootstedelijke karakter van Alkmaar. Laat dat duidelijk zijn! Goed dat Inge Nicole Bak het stedelijk vaandel nog hoog kon houden. Winnares bij de letteren.

Het op-art museum. Een hobby van de eigenaar van Art Unlimited. Van die kaarten. Ansichtkaarten in zekere zin. Waarbij het ansicht niet zozeer op de voorgrond, maar het formaat dit keer wel overeenkomt. En waar Rene is ingehuurd. Om een optreden te verzorgen. 19 jaar en kampioen van Nederland. Hij presenteert Original Magic. Maar is speciaal hier aanwezig om de ‘kluit te belazeren.’ Ons in het ‘ootje’ te nemen. Ons welkom te heten in de wereld van de illusie. Hetgeen recht doet aan de tentoonstelling die dit keer, gratis, te bewonderen valt. Een zaak van optisch bedrog dat recht doet aan de toeschouwer. De aanschouwer desnoods. Hoewel dit medium met dat woord weer wat moeite blijkt te hebben…

Tot slot Hal 25. Een alternatief waarin niet alleen kunst aanschouwd, maar ook kunst gesnoven kan worden. Waar trommelstokken de trommelvliezen zoveel geweld aandoen, dat van een zinnig gesprek geen sprake meer kan zijn. Waar punk even de toon aangeeft. Het kapsel boven alles verheven is en een 15/16 jarige drummer alle remmen heeft verloren. Daar gaan de remmen dan ook los en het publiek geniet. En wij gaan ervan door. Niet dat we vluchten maar het geluid in de Grote Kerk staat ons dit keer wat meer voor oren dan de muziek die door die hal heen schiet…

Tags: , , , ,

Dit bericht was geplaatst op zaterdag, 8 september 2012 om 21:05 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.