KUNST OP (GE)ZICHT (1995)

Door 31 augustus 2014

In eerste instantie had ik een ietwat gewaagde titel voor ogen, maar in de huidige tijd is dit bijkans niet gepast: koppen snellen. Neen ik begeef mij liever aan de goede kant van die niet altijd zichtbare grens, waarbij een overtreding zo gemaakt is en houd de titel aan die de Kunstuitleen Alkmaar aan een volgend project heeft gegeven: KUNST OP (GE)ZICHT. Een zestal kunstenaars gaat deze uitdaging aan en het is dit keer aan de ander, in zekere zin een willekeurige voorbijganger, waaronder ik me dit keer schaar, om hieraan mee te werken dan wel om hier gestalte aan te gaan geven. Vandaag vond de ‘aftrap’ plaats om maar eens in voetbalmaleriaanse termen te spreken. Een bekende Alkmaarder, in de gestalte van Simone van der Vlugt, mocht dit genoegen ondergaan. En vijf kunstenaars gingen aan het werk, op ieders eigen wijze. Waarbij niet alleen de stijlen van elkaar verschilden, maar ook de werkwijzen. Ik ontving een uitnodiging en heb er dit keer gretig gebruik van gemaakt, in die zin, en daarnaast had ik het genoegen dat ik me kon voorstellen aan de kunstenaar die woensdag de welhaast onmogelijke taak op zich heeft genomen mijn ‘smoelwerk’ te gaan vereeuwigen, waarbij ik op voorhand de hoop uit spreek dat hij mij mogelijk met een glimlach weet vast te leggen, gezien de stijl die zich in het verleden voordeed: bijkans geen glimlach op de gezichten van mensen uit die voorbije eeuwen.

IMG_3708IMG_3698 (1)IMG_3701

Nu valt het waarschijnlijk ook niet mee om uren achtereen juist die spieren vast te laten houden, terwijl de overige tijd zich waarschijnlijk kenmerkt door de verslapping, waardoor het dagelijks gezicht die uitstraling krijgt wat mogelijk leidt tot een ietwat norse uitdrukking…. hetgeen zich regelmatig volgens anderen op mijn gezicht voordoet.

IMG_3717IMG_3692

Ik ga voor vandaag aan een variant. De noemer is kunst op het gezicht. Ieder gezicht kent nu eenmaal een karakter, zou mijn interpretatie dan ook als karakterkoppen willen betitelen. De overeenkomsten in het midden latend, zijn het juist de verschillen die de aandacht zouden kunnen vragen. En die verschillen worden, bij deze, naar voren gebracht. Althans, in mijn ogen. Maar ook mijn ogen kunnen mij bedriegen en wanneer er sprake is van een foutieve interpretatie… komt dit geheel en al voor mijn rekening!

 

 

Tags: , , ,

Dit bericht was geplaatst op zondag, 31 augustus 2014 om 19:28 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.