koppen snellen (met foto’s in de hrhlng)

Door 27 augustus 2012

Mensen die ervoor geleerd hebben, zijn niet altijd geleerde mensen. Ook gaat de opmerking dat mensen die niet kunnen leren, altijd maar stom zijn, niet altijd op. Want sommige mensen zijn stomweg begaafd. En andere mensen zien deze begaafdheid dan weer voor stom aan. Of, om een andere omschrijving te gebruiken, als een beperking. Nog weer in andere gevallen worden beperkingen als mogelijkheden gezien, of komt de opmerking onverstandig om de hoek kijken. Iemand die, als het ware, niet beperkt wordt door enig verstand. Maar dit is waarschijnlijk mijn interpretatie gekoppeld aan mijn uitleg. Want ik leg nu eenmaal graag de dingen op mijn manier uit. In de hoop dat de ander mij niet kan volgen opdat ik eindig in een labyrint van woorden en daarna deze stortvloed over mijn omgeving uit kan gaan strooien.

De kiezer gaat over ons tekort, kopt het Noordhollands dagblad, editie Alkmaarsche courant. De kiezer moet bepalen of Nederland zich zal houden aan de strenge eis dat het begrotingstekort de komende jaren de drie procent niet overschrijdt. De lijsttrekkers van de vier grootste partijen maken de Europese begrotingsnorm tot inzet van de verkiezingen. Dat bleek gisteravond tijdens het eerste debat tussen de vier grootste partijen op RTL. De partijleiders spitsten het debat over bezuinigingen toe op het wel of niet handhaven van de Brusselse norm.

Brusselse norm? Ik houd wel van Brusselse Kermis, neem op mijn tijd een Brusselse wafel op de kermis maar heb verder geen weet van de Brusselse norm. Hooguit enige idee waar de meter zich bevindt. In Parijs, volgens geleerden die het weten en meten kunnen dan wel konden. Die meter is er niet zomaar gekomen. Daar hebben knappe koppen zich ooit over gebogen en daar een standaard over afgesproken. Waar, overigens, niet iedereen zich aan houdt. 90 % platina en 10 % iridium tussen twee inkepingen houden de meter in Sevres onder hun hoede. Althans, dat geeft wikipedi aan. Een instituut wat borg probeert te staan om op vragen van de zoekende mens (Homo Chercheromus) verantwoorde antwoorden te geven. En onder die categorie schaar ik me graag.

Want ik mag straks, als het aan mij ligt, gaan kiezen. Maar ik mag dit ook laten. Ook dat is, in een geleide democratie, een vrijheid van keuze. Maar die keuze wordt, in een bepaald niet onbelangrijke mate door de waan van alledag ingegeven. Wanneer Rutte op een VVD-congres stelt dat ‘Links de nieuwe vijand is’, hoe kan Rechts zich hier dan tegen gaan wapenen? Door in het midden te gaan zitten en af te wachten hoe ‘Links’ en ‘Rechts’ elkaar proberen af te maken? Of duikt Rutte in de rol van de gebeten hond, de slang die niet door heeft welk een worst hem voor ogen wordt gehouden of de rol van Calimero op zich neemt. Rutte is dan ook niet zomaar iemand. Rutte is iemand die ergens voor heeft geleerd. Een Drs. titel voert en zich opmaakt om dit voor een Mastertitel in te gaan ruilen. En geeft dan nogmaals aan hoe Rutte over de huidige situatie denkt. Op 12 september hebben de keizers de keuze, aldus Mark. “Gaan we met socialistisch beleid Griekenland achterna, of gaan we financieel orde op zaken stellen?” Ja, da’s nogal makkelijk praten indien je weet dat het grootste deel van zijn aanhang nog steeds voldoende appeltjes bezit om in die kringen de dorst te kunnen lessen. En voor wat zijn eigen directe toekomst betreft: zolang hij nog bij zijn moeder aan tafel kan schuiven, hoeft hij zich omtrent zekere basisbehoeften nog geen zorgen te maken.

En dan een zekere Buma. Deze ziet bij Rutte “een grote leegte”. De aanval op de socialisten door VVD-leider Mark Rutte getuigt van deze grote leegte. Rutte verweet zaterdag tijdens het VVD-verkiezingscongres de socialisten dat ze “de welvaart vernietigen.” ‘Bij Rutte gaat het alleen over wat anderen fout doen. De socialisten zullen op hun beurt de liberalen wel de schuld geven’, verwacht hij. Maar volgens de CDA-leider zou de discussie moeten gaan over de werkelijke oorzaak van de huidige economische Europese / Mondiale / Globale / Regionale / Locale crisis.

Het gebrek aan moraal! Buma pleitte al eerder voor een nieuwe moraal,met als kern “dat je niet voor jezelf leeft.” Die moraal zou afkomstig zijn uit de joods-christelijke cultuur in Nederland.

Zo af en toe lijkt het mij slim om een spelletje te doen. Op de beeldbuis. Met als scheidsrechter Frits Wester. Zwarte pieten. Of pesten. En dan eens kijken wat er dan gebeurt…

Tags: , ,

Dit bericht was geplaatst op maandag, 27 augustus 2012 om 21:01 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.