Koelbeke enzo…

Als ik mijn zwager, onherkenbaar, in een glansrol het podium zie beklimmen, begint het toch een beetje te jeuken. Komen sentimenten vanuit mijn verleden naar boven drijven, gelijk met de herinneringen aan toen. Niet dat ik mezelf ooit terugvond in een glansrol, laat staan dat mijn stem zoveel toonladders ter beschikking werd gesteld, laat staan dat ik mij ooit aan zang en dans heb gewaagd, maar dan nog. Het zijn rollen die je uitnodigen om, aan de hand van de regisseur, voor een deel een eigen invulling aan te geven, maar gelijktijdig is daar het team dat klaar staat om met elkaar een goede voorstelling ten tonele te voeren. En daar zijn zij allen meer dan voortreffelijk in geslaagd. Er stond een show waarin licht, geluid, zang en dans en de verbindende teksten juist dit samenspel als in een sneltrein lieten passeren. Mogelijk dat de Nederlandse Spoorwegen van dit geheel een niet onbelangrijke les hadden kunnen leren…


IMG_3201
Het zilveren uitje. Van de firma Koelbeke. Zoetzuur de lekkerste! En daarin hebben ze gelijk, ware het niet dat met een grote knipoog de firma Kesbeke uit Amsterdam om de hoek kwam kijken. Waar Kesbeke voor velen een begrip is, zal Koelbeke nog behoorlijk aan de weg dienen te timmeren. En dat zit er, helaas, niet in, want het is een voorstelling, verdeeld over een drietal dagen. Dan ook is het uit met de pret. Want pret zal het ongetwijfeld hebben gegeven, waarbij de belangstelling ietwat is tegengevallen. Het deed mij denken aan die tijd van de Heijermans-cyclus. Het wrange met meer spelers op het toneel dan publiek in de zaal, toch een voorstelling konden meemaken die klonk als een klok. Amateur toneel met de discipline van de professionals.


IMG_3153
Dat gold zowel voor gisteren als voor vandaag. Waren het gisteren de tonelisten van Artiance, is het vandaag de muziektheatergroep C-squad uit Castricum dat optrad in De Beun in Heiloo. De toneelzaal ‘De Dansende Duinen’ op het terrein van de voormalige instelling ‘Dijk & Duin & Bosch’ staat op de nominatie om ook geamoveerd te worden. Gelijk zoveel andere culturele zaken in een somber daglicht komen te staan.


IMG_3156


IMG_3176
Ik zag foto’s van Sabine. Die foto’s logen er niet om. En het is juist de bescheidenheid van mijn Canon, dat ik ook vandaag weer naar foto’s van gisteren grijp. En het kan van enig belang zijn dat ik foto’s mocht maken van sopraan Madicken de Vries, Lisa Templon en Coene Wouters als acteurs, All the Queen’s Men naar voren gebracht door Daniel de Boer en Friso Wiersma en de diverse cursisten van het fotocafe…


IMG_3163


IMG_3210
Het was vaderdag vandaag. En hoewel in het besef dat vaders er dan wat bekaaider vanaf komen dan moeders, kan ik vertellen dat ik heel ‘blaid binne’ met de foto die ik mocht ontvangen. Een foto van de handen van een man die niet alleen planten, maar ook rooien kan!


IMG_3181