Klepel


IMG_5250
Is het ‘t een niet, dan is het ‘t andere wel en als het ‘t andere niet is dan is het ‘t een ook niet. Tenminste, wanneer de klepel onderweg is naar de klok en het ander van het een afhankelijk blijkt te zijn. Het fenomeen van het lood omstrengeld door het oude ijzer, en de klok die luidt zonder zichtbare klepel. Waar ik dan weer getuige van ben! Een raadsel”! Geenszins! Het heeft te maken met een aantal foto’s die ik ergens onderweg in Berlijn mocht schieten. Nu is het met plaatjes geregeld zo dat ik de ontvanger op een verkeerd been probeer te zetten en het is mij opgevallen dat juist zo’n verkeerd been diezelfde ontvanger de opmerking ontlokt geen verschil te zien. En dat vind ik dan weer opvallend, vanwege het verschil dat zich wel degelijk voordoet. Wanneer ik de ontvanger daarop attendeer, volgt meestal de opmerking dit wel geconstateerd te hebben, maar dit niet geheel bewust naar voren had gebracht. Waarop ik dan weer een zekere verwarring bij mezelf constateer: het bekende lood om het nog oudere ijzer!
Misschien slaat ook deze notitie weer helemaal nergens op. Dan heb ik in ieder geval het genoegen gehad om juist deze aantekening bij dit deel van het geheel der dingen neer te zetten. Het zijn dan ook vaak de kleine dingen die er toe doen in het grote geheel van de dingen van alledag. Een klok die slaat. Een klok welke tot stilstand komt. Een licht dat dooft. Een geluid dat nog even echoot…
Van die dingen waar het gemoed van vol kan gaan schieten. Niet zozeer omdat dat moet maar meer door die samenloop die zich kan voordoen. Omschrijf ook dit verhaal als gewauwel: ik zal de eerste zijn om dit toe te geven! Tot morgen dan maar weer! 


IMG_5251


IMG_5252