Kerst boom

Als je Skyradio als achtergrondbehangetje aanhoort, wordt steeds duidelijker hoeveel dagen het nog duurt. Kerst. En zeker na het nieuws wat de mare rond de kerst nog meer in een zeker licht zet. Het welbehagen dat straks langs de kaarsen naar beneden druipt. Ik vond al een aantal lichtjes en zal er nog wat meer bij gaan doen. Al was het maar om de sfeer wat oprechter mede te gaan bepalen.


iGer.nl
Dan kunnen woorden met een ietwat andere toon de stemming danig gaan be”nvloeden. Intonatie wat een rol speelt en de ontvangst die mogelijk verstoord raakt. Herkenbaar” Ik twijfel niet!
Het wordt dan mogelijk een zoektocht naar juist die ene toon. Om, als het ware, de toon te zetten of gewoon een punt. Even de zinnen te verzetten, de dagelijkse stroom te onderbreken en een storing te veroorzaken. Van golflengte te veranderen. Desnoods de weerstand te verhogen.
Alsof ik een flesje met geestrijk vocht mag gaan uitschenken. Weg mag laten vloeien. Zonder enig verwijt. Zonder enig excuus. Zomaar als het ware.


iGer.nl
We lopen in Intratuin. Hebben net de concurrent gepasseerd en zijn op zoek naar de kerstboom.” Waar Deen het dit keer af laat weten, is Intratuin hier bijzonder goed in geslaagd. Een boom met een kluit. Een spar wat dan weer geen recht doet aan dat lied. Maar dat lied is niet veel meer dan een toonzetting met wat gekleurde woorden. Mooi gekleurde woorden, gelijk het tuincentrum zijn fe”rieke omgeving nog feestelijker weet te presenteren. Lichtjes die branden, slingers die doen denken aan, hartjes die de sterren doen wegkwijnen. En dit keer geen achtergrond muziek. Wel de warmte in de ene kas en de relatieve koude van een andere. Kerststerren en Kerstklokken, Kerstcactussen en Kerstkabouters, een verdwaalde Kerstman en een meer dan overtuigend Kerstdorp. Toch ontbreekt er wat: Rudolph! Nergens valt een rooie dop te ontdekken. Nergens ook iets van een slee die zich door het hemelgewelf begeeft. Nergens een klok die klingelt. En dat verrast. Want kom in een willekeurig winkelcentrum en je wordt omarmd en niet verwarmd door muziek. Want stilte… ik moet er niet aandenken. Voor je het goed en wel beseft loopt een ieder te fluisteren. Verheft geen stem zich meer laat staan dat iemand loopt te schreeuwen. Een kind dat bl”rt, direct monddood gemaakt. En omstanders zich ermee gaan bemoeien. Niemand die daar op zit te wachten. Of diezelfde omstanders collectief besluiten dat het beter is de neus te laten bloeden. Het gezicht afwenden. Of dan toch maar dat straatje omgaan.
Waar ik gisteren in een bepaalde mate melding te maken van een zekere frustratie, probeer ik vandaag wederom de beschikking te krijgen over mijn geest. Op voorhand kan ik stellen dat het niet een zuivere geest behelst. Wanat aan een zuivere geest valt niet veel meer af te dingen. En waar het in de geest veelal omdraait dat Ju mogelijk handelt in diezelfde geest. Hetgeen dat handelen direct discutabel maakt. Want hoe te handelen in de geest van Wilders bijvoorbeeld” Of in de geest van Rutte. Van Drees desnoods. Van Dries. En dan heb ik het weer niet over Roelvink. Neen, de man die probeerde de eenzame fietser bij te houden. Jimmy. Maar eigenlijk bedoel ik van Agt. Een Agtenswaardig man met een pukkel. En wat zuinige lippen. Niet iemand die het Bourgondisch zuiden van het land vertegenwoordigde. Maar wel een man die geleerd had. Die ja kon zeggen waar hij, uiteindelijk neen bedoelde. Een man die de taal beheerst. De taal van de macht toen. En de taal van nu. Mogelijk ook een man met een zuivere geest. Toen. Een zuivere geest die door anderen niet altijd begrepen werd. Omdat ook gedrag een duit in het zakje deed. Als een zekere kunstenaar niet die puurheid bezat die juist de ware, erkende kunstenaar in doorsnee ogen verdient.


iGer.nl
Ik bazel wat. En dat bevalt mij. Goed voor vandaag. Want vandaag was simpelweg vandaag. Zoals gisteren gisteren was en het morgen weer morgen zal zijn. En dat verhaal van ijs. En weder. En dan het mogelijke verzoek omtrent ‘ijs en weder dienende’. Alsof het dienen van die veronderstelling het weer in een zekere mate zou kunnen gaan be”nvloeden. Ook dat geeft geen pas. Dus vergeet deze bijdrage van vandaag maar weer snel. Richt JU op de dagen die komen gaan. De mogelijkheid om de goedmakertjes onder de Kerstboom te gaan leggen. In meer dan fleurig Kerstpapier. Laat de vorm niet in overeenstemming met de inhoud zijn. Dan valt er tenminste nog iets te raden. Of kan er sprake zijn van een verrassing. Laat JU verrassen. Niet door mijn woorden! Vandaag slaan ze weer eens nergens op!
FEL
De felheid van jouw woorden
zet mijn zinnen op losse
schroeven.
Indien je een deken van mildheid
door jouw woordkeus betracht
viert de kilte hoogtij:
‘t is winter!


iGer.nl
Zij stonden er ooit eerder. Maar de herhaling van de winter voorafgaande aan de huidige winter doen mij weleens verlangen naar de volgende winter. Hoewel de zomer mijn uitgesproken favoriet zal zijn en blijven!