kersnach


iGer.nl
Eerst is het dag. Dan wordt het nacht. Liggen daar herdertjes” Hebben we hun weer! Opnieuw de weg kwijt” Zoeken zij de zonsondergang” Of hebben ze de halve dag de schaduwen voor zich uit zien gaan” Kijk, zij wijzen. Of zijn zij wijzen” Balthasar, Caspar en Melchior. Prachtige namen voor Koningen. Wijze koningen. Kom daar vandaag de dag nog maar eens om. Koning W. A. van Buren. Of Koning Juan. Albert desnoods. Shianouk. Om over Harold maar te zwijgen.
Maar als ik daarnaar verwijs, zijn zij het die mij wijzen. Op mijn onvolkomenheid. Mijn onvolkomenheden. Ga ik enigszins beteuterd in een hoek staan. Te schamen. Verberg ik me in een stal. Laat na om de plaats te bepalen. Weet ik wat mijn plaats is. Niet veel later zoek ik.
Naar een ster. Die mij de weg wijst. Naar een herberg. Bijvoorbeeld in Bergen. Schoorl. En laat ik mij verleiden. Door een flard. De geur van pannenkoeken die ten hemel kringelt. Of is dit nu de rook van wierook” En waar is nu de mirre” Mirre wat symbool staat voor de geschenken waar je niet om hebt gevraagd, en waarvan je geen idee hebt wat je ermee aanmoet. Iets voor een spel. Wat wij hopelijk op eerste Kerstdag zullen gaan ervaren. De moeite die het kost om de geschenken te bedenken en de vraag wat daarmee aan te vangen. Dus spannend. Verrrassend. En mogelijk een bron van vermaak. Hilariteit en teleurstelling desnoods… en waar het goud ligt”
Verscholen onder het tapijt van het Frederiksplein” Voor dat deel wat als restanten nog door Wellink in baren ligt opgebaard. Waar een bewakend oog op rust. Waar geluid achter deuren verstomd. De cijfercodes en de sleutels achter slot en grendel worden bewaard. En er misschien iemand komt die de vraag stelt: ‘waar zijn de sleutels gebleven…”!’ en dan een oprecht geluid. Opstijgend vanuit de tenen. Waar God een belangrijke rol in speelt. Op een oprechte gemeende manier. Of waar de korte versie hartstochtelijk ten uitvoer komt: Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Er geen Klompen Uit Trekken aan te pas komt.

Hoor ik daar geen Engelen zingen” En liggen de herdertjes nog”

Aan het eind van deze dag zal de Kerstnacht een aanvang nemen. Zal men weer een gezamenlijke dienst mee kunnen maken. Kan er sprake zijn van enige saamhorigheid. Voor een paar tellen. Voor een paar momenten. Voor een zacht gebed. Voor het prevelen van enkele woorden” Ik sla ze, ook voor dit jaar, willens en wetens, even over. Vandaag kom ik niet verder dan:

– Bij gebrek aan beter –

Alle goeds!

Omdat ook dit jaar op een bepaalde manier de boeken in zal gaan.

Omdat ook dit jaar er om gilt om te vergeten.

Omdat dit niet kan. Mogelijk dat het gegil wat afneemt.

Omdat schreeuwen in sommige gevallen een kreet om aandacht is.

Omdat die kreet ook nu wel verhoord is.

De poppen aan het dansen zijn. Sommige poppen het ene leven uit en een ander leven binnengaan. Waar geen tijd en ruimte te ontdekken valt voor een afscheid nemen. Een bedankje uit te spreken. De rauwe realiteit zelfs een uitje moet ontberen. Geen traan te ontdekken valt. Laat staan dat er één over een wang heenbiggelt.
Een teken van deze tijd” Een teken van een bepaalde mate van verharding” Of wederom een teken, een dwaallicht. Van mensen. Mensen die, op de een of andere manier, gedeeltelijk de weg kwijt zijn” Of niet beter weten” Of juist tegen beter in niet willen weten. Geen last hebben van een bepaalde moraal. Geen weet hebben van hun eigen geweten. Of tegen beter weten in”

KOREN

Een kind kan zien

het koren rijpt

goudgeel de stralen

wijzen naar een krib;

een os, de ezel balkt

terwijl het licht,

roetzwart

de aarde donker’t

nacht tergt

de Glorie wordt

bezongen

de waarheid wordt

vermoord

het koren dort.


iGer.nl
Toch hoor ik, heel erg ver in de verte Engelen zingen! Luister goed als ik de woorden fluister”

Hele fijne langdurig licht durende dagen!