Kermis


iGer.nl
Als iemand op verkenning gaat mag je veronderstellen dat het niet alleen nieuwsgierigheid is wat hem drijft. Het zou in opdracht kunnen zijn, een mogelijk bevel wat niet te negeren valt, een overtuiging die vraagt om een bevestiging maar mogelijk kan het van alles zijn. Nu is van alles wel heel veel omvattend en zou ik me kunnen voorstellen dat ook hier wel het een en ander op af te dingen valt, maar dan nog.
Een drijfveer dan” Ook daar zou ik geen zinnig antwoord op weten te geven, laat staan dat ik zelfs die mogelijkheid als passie aan mij voorbij zou laten gaan. Het heeft ook wel wat uitdagends indien je een blik over de muur kunt gaan werpen. Want als je ziet waar die muur uit is opgebouwd, heb je al snel in de gaten dat het slechts een decorstuk is. Het kent dan ook diverse varianten in een gebouw ondergebracht. Er gaat ook een zekere dreiging van uit. Zelfs in het klaterende zonlicht. Anders wordt dit indien de avond valt. Er luiken worden geopend en Pierlala verschijnt. Of dat het huis doet vermoeden model te hebben gestaan voor psycho. Of dat een mens, vermomd als uit Scream een achtervolging inzet. Want een masker doet, in deze zin, veel wonderen. Kermis overdag en een deel van de magie raakt verloren. Dat zal het kleine grut niet echt raken. Want ook zij weten zich te vermaken tot het moment waariop zij, door slaap overmand, op de schouders van de ouders in ‘verweggistan’ vertoeven. Of gewoon in droomland.
 


iGer.nl
Of dat jochie wat precies op het juiste moment zijn voeten beweegt in een apparaat dat draait, zwiert en zwaait. Een masjien waarin mensen zich in een harnas laten hijsen. Waarvan de krachten zodanig zijn dat wordt gewaarschuwd. Mensen met bepaalde klachten, te klein dan wel in het bezit van loslatende voorwerpen wordt aangeraden niet van deze sttractie gebruik te maken. Ook mensen die onder de streep, die op 1.30 meter staat, aanraden met beide benen op de grond te blijven staan. Hetgeen geschiedt. Ik zie ze in ieder geval niet. De vraag of ik wel goed kijk, is meteen het raadsel wat ik bij deze opgeef. Want raadsels zijn het soms.
 


iGer.nl
Mensen kijken. Kinderen kijken. Mensenkinderen kijken vaak anders dan dat mensen kijken. Kinderen kijken heel anders dan mensen. En waar de belangstelling van de een ophoudt, begint de belangstelling van de ander te ontstaan. Er geregeld sprake kan zijn van een begeestering. Zoals bij die schuifkasten, waarin het ene fiche na het andere fiche in de gleuf verdwijnt. Het volgende moment de lade vol rinkelt en de spurt doorgaat. Met verwondering keek ik naar die begeestering. De vraag of er nog sprake is van een begeestering laat zich raden. De geest komt niet verder dan de kast waarop gespeeld wordt. En de wereld daaromheen dreigt verloren te gaan. Is waarschijnlijk op dat moment allang verloren. Het oog reikt dan ook niet verder dan de kast. De schuif gaat onverstoorbaar verder. De spullenbaas geeft mij een knipoog.


iGer.nl 
Kermis en de lol. Want kermis zonder lol bestaat niet. Maar waar die verdwaalde fotograaf is geblevem die juist dan foto’s wist te maken”! Ook die zie ik niet. Wel Jan en alleman. Ook veel Jannen zonder pet. Met opvallende tattoos. Alleen linkerarmen. Een borstpartij of een schouderblad. Een nek, waar net een kop van een slang tevoorschijn schiet. In kleur. Veelal echter in blauw. Een blauw wat op een donkere huid verdwijnt. Een enkel, een voet, een onderbeen. De rest laat zich raden. Blijft verhuld. Om over ruggen maar te zwijgen. Wie weet wat onder een T-shirt nog meer verborgen gaat”
 


iGer.nl
Kermis en het weer dit keer. Veelal plensde het. Veelal waren de scholen reeds aangevangen. Vaak ook kon het kanon worden afgeschoten. Van de recessie ogenschijnlijk geen spoor. Wie weet hoeveel er van de vakantie is overgebleven. De terrassen waren regelmatig leeg. Het binnenvertier vond veelal in het zwembad plaats. En waar nog wat te verteren viel, was de plek waar het droog bleef. De Febo misschien” Morgen de laatste dag alweer. Dan wordt het inpakken en wegwezen. Gaan de scholen ook hier beginnen. Voor het einde van de week zal het weer ‘business as useful’ worden. De tredmolens staan al klaar. Voor je het weet weet je weer niet beter. Zo gaan de zaken nu eenmaal. Zaken als gebruikelijk. Ach, wat dat betreft is er niet zoveel nieuws onder deze zon!