Joost weet het! (Paard & appel).


iGer.nl
Joost en de geschilde appel…
Niet zo zeer een appel die wat ver van de boom viel, laat staan een appelbol konden Joost van zijn voornemen afbrengen. Net had hij het verhaal omtrent dat Paard gelezen, Equus genaamd, en dacht dat een gemiddelde wolf het ook wel eens koud kon hebben. Dus besloot Joost dit keer geen beer te schieten, maar een schaap te offeren. Het offerblok diende zich in de afgelopen week vanzelf aan. De aanleiding was een verheuging. Qua nieuws. In Alkmaar zou, na een kortstondige, weinig ingrijpende verbouwing, door Joost met een kwinkslag het vernieuwde Stedelijk Museum worden geopend. Vanzelfsprekend was de wethouder van Cultuur, ene Anjo v.d. V. en Burgemeesterpiet op de lijst der genodigden terug te vinden. Geen zee was Joost bij zijn voorbereiding te hoog laat staan dat hij zich liet afschrikken door Bergen dan wel dalen. En zijn pen doopte hij dit keer in…


iGer.nl
Vitriool!
Schrijver ‘bederft’ feestje rond heropening Stedelijk Museum Alkmaar: ‘Politiek verkwanselt gratis collectie Lucebert. REL ROND TOESPRAAK JOOST ZWAGERMAN.
De heropening van het Stedelijk Museum in Alkmaar is uitgelopen op een rel. Joost Zwagerman veegde zaterdagavond de vloer aan met het huidige stadsbestuur wegens het laten lopen van een kostbare maar gratis Lucebert-collectie.


iGer.nl
Yxie is de strot doorgebeten, dan wel de nek omgedraaid. Simpelweg vanwege het feit dat de vorige stadsregering oog had voor cultuur. En hier ook letterlijk smoel aan wenste te geven. Nu hebben we vandoen met OPA. En gelijk dit woord doet klinken, doet dit veel denken aan iemand, niet alleen op leeftijd, maar mogelijk ook iemand waarbij mogelijke veranderingen zich nog slechts schoorvoetend voordoen. En stel nu eens dat een Lucebert de stad in de tijd voorwaarts stuwt… Daar moet toch niet aan gedacht worden…”!
Oud-Alkmaarder Joost Zwagerman, schrijver/kunstkenner, sprak mede namens de in Bergen geboren dichteres Neeltje Maria Min en schrijver Adriaan van Dis. Zijn toespraak riep heftige gevoelens op bij de honderden prominente aanwezigen. Er klonk stevig applaus en boegeroep. Sommigen probeerden duidelijk te maken dat hij te ver ging en een museumfeestje verstoorde. Hij zou immers eigenlijk een column uitspreken over het museum. De coalitie (gedragen door VVD en Onafhankelijke Partij Alkmaar) zette vorig jaar een streep door de overeenkomst van de vorige coalitie met Yxie, dat een ‘centrum voor beeld en geluid’ had moeten worden met cultuurpodium Provadja en werk van Lucebert.


iGer.nl
Kijk, daar kan een provinciaal plaatsje als Alkmaar groot in zijn. Door het een in te ruilen voor het ander en daar te gaan strepen waar voorgaande coalities zich mee hebben beziggehouden. Om elkaar een hak te kunnen zetten. Om mogelijke tempels voor de eeuwigheid te behoeden, door ze af te blazen. Of door te doen alsof. Een namaak kanonschot door die zaal van genodigden af te gaan vuren. Waar ik vanmiddag een blik in wierp. Op zoek naar die verdwaalde kogel. Gelijk het Huis wat zich daar nog steeds mee tooit. Juist dat huis heeft zich, in de loop der eeuwen, bewezen.
Yxie heeft niet eens een kans gekregen…


iGer.nl
Ja, het was vandaag weer 8 oktober. Feest werd er weer gevierd. Vanwege dat beleg en de Victorie. Liever had ik gezien dat Alkmaar gevallen was. Als ooit Troje…


iGer.nl