Jeroen Swolfs / Streets of the World.


IMG_9341


IMG_9342
‘KIJK!’ “Naar wat”!” ‘Zaanstad.’ “Nou, eerlijk gezegd doe je mij daar geen genoegen mee! Te kitscherig, echt over the top!” ‘Wacht nog even met je oordeel, want ik ben nog niet klaar!’
Je ontkomt er niet aan om naar Zaanstad te gaan, wil je die 195 foto’s van Jeroen Swolfs gaan bewonderen. 195 straten in 195 landen in 195 foto’s gevangen. In 2009 ging hij op pad om in elke hoofdstad ter wereld het straatleven te gaan fotograferen. Alle continenten werden door hem bezocht, en het resultaat… “En is het hem gelukt”!” ‘Ga zelf maar kijken in het Slaghoedje 52, op het Hembrugterrein in Zaandam!’ Zijn queeste duurde 7 jaar en de reis doet denken aan Odysseus. Alleen… zijn doel heeft hij bereikt, maar zijn indrukken en avonturen kun je voor een deel meemaken. Simpelweg door jezelf de tijd te gaan gunnen en er even rustig voor te gaan zitten. Een documentaire brengt zijn leven voor jou tot leven!
Zo zou ik dit keer mijn bericht willen beginnen, maar de indruk die ‘Streets of the world’ op mij heeft gemaakt, laten zich niet in enkele woorden vatten. Mensen in velerlei hoedanigheden, van eenvoudige straatstalletjes waar je eten kunt bekomen, tot vissers die, als gastarbeider, hun leven moeten invullen in een olierijk. Niet alleen de zelfkant van een maatschappij, maar ook de lach van een kind in een park heeft hij weten te vangen. Jeroen, een aimabel en benaderbaar man die zelfs bereid is om het boek te signeren. Waar ik dan ook dankbaar gebruik van heb gemaakt. Passie en doorzettingsvermogen wellen in mijn kop op. Duizenden foto’s heeft hij aan zich voorbij moeten laten gaan om uiteindelijk tot dit resultaat te kunnen komen. En de voormalige wapenhallen van het Hembrugterrein lenen zich uitstekend voor zijn werk. Al was het alleen al door het feit dat van de oorlogen die rond ons heen woeden door zijn kijk, zijn blik voor even uit je gedachten worden gebracht. En Zaanstad” Door hier te gaan exposeren krijgt dat een plusje, hoewel de Zaanse Schans waarschijnlijk meer bezoekers zal trekken dan dat deze expositie in mijn ogen verdient. Maar dat duidt op een bepaalde willekeur en dat fotografie ook mij drijft… ik weet, ik ben op voorhand ingenomen!


IMG_9300


IMG_9301


IMG_9307


IMG_9319


IMG_9322


IMG_9339


IMG_9340


IMG_9338


IMG_9302


IMG_9344
en mijn favoriet: Naast Jeroen Swolfs die foto in Pyong Yang, Noord Korea!