Het tweede Mirakel van Alkmaar.

Door 28 juni 2015

IMG_8024

Alkmaar kent een tweede Mirakel: Kaeskoppenstad. Met als geestig leider Jan Roobeek. De processie die plaatsvindt wordt bezocht door ruim twintigduizend volgelingen… Waar hij deze volgelingen vandaan tovert, is mij een raadsel. En dan te weten dat het eerste mirakel van Alkmaar in 1430 plaatsvond, heeft het tweede Mirakel van Alkmaar kortelings geleden plaatsgevonden: in 2007. En wat dit Mirakel zo bijzonder maakt is het feit dat het hele gebeuren een plek vindt in D’oude Stad, dit keer omgetoverd in de tijd van de Middeleeuwen. Waar de pest rondwaart, de dood deel uitmaakt van het dagelijks leven, ook dan de drank niet geschuwd wordt en dat een enkele bultenaar zijn publiek vermaakt met niet alleen grappen en grollen, maar ook nog eens vuur weet te spuwen. Het publiek wat uitgenodigd wordt om van de ‘secreten’ gebruik te maken, de gatwasser die kan worden aangeschaft en de barbier naast het kappersvak er niet tegenop zag om een been te amputeren, de gekken met borden hun toestand kenbaar weten te maken en de pestdokter het masker draagt wat ook elders in Europa gangbaar was: het masker met de lange neus, gelijk een vogel zijn snavel weet te houden. Het tuig zich manifesteert achter en voor de richel, de muziek die heel duidelijk zijn oorsprong vindt in de afgelopen decennia, een shantykoor probeert iets van hun liederen met het publiek te delen en niet veel later elders Ierse Folkmuziek het oor weet te strelen.

IMG_7933IMG_7961IMG_8003

In zo’n ambiance doet het weer er ogenschijnlijk niet toe, hoewel een enkel buitje voor wat afkoeling zorgt en mensen zich niets van de bewolking aantrekken in het zomerse goed waarin zij gekleed gaan. Jan Roobeek. Zijn naam is eerder gevallen. De geestelijk vader van alle vernuftigheden die ieder jaar weer met een ander vernuft wordt opgesierd. De schrijver van KAESKOP KRONKELS. Boeckxen 1571 is in mijn bezit van de 1573 boeckxen die gedrukt zijn. Ook ik mag mij een kaeskop noemen, gezien het feit dat ik Alkmaarder van geboorte ben. Anno MMXV staat in het boek. En wat er in de tussentijd niet allemaal heeft plaatsgevonden…?!

IMG_7906

Tags: , ,

Dit bericht was geplaatst op zondag, 28 juni 2015 om 19:23 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.