Het Oude Theehuys

Welke leugen leent zich voor ‘bestwil”‘ Een nogal curieuze vraag sinds het ‘bestwil-principe’ met het aannemen van de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen de oude Krankzinnigenwet heeft vervangen. Nu werd dat ook wel eens tijd, een wet die de loop der eeuwen had doorstaan. Dat neemt niet weg dat wanneer daar toch een indirect appel op wordt gedaan, ik er niet aan ontkom daar melding van te maken. De noemer is heel simpel: bezuinigen. De omschakeling van de verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving die andere curiositeit. En de reden” Een bericht in de Courant. Theehuys wordt De Oude Keuken. Het Oude Theehuys op het terrein van Dijk en Duin in Castricum gaat eind dit jaar verder in een veel ruimere behuizing en onder een nieuwe naam. Op 8 januari 2014 opent ´De Oude Keuken` haar deuren, vlak bij het oude pand. Het Oude Theehuys, een sociale onderneming, was het eerste burgerinitiatief in Castricum waarbij ´mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt´hun talenten kunnen inzetten en ontwikkelen. Langzamerhand groeide het Theehuys uit zijn jasje vanwege het groeiende aantal gasten, medewerkers en activiteiten. Naderende nieuwbouw rondom Het Oude Theehuys nam steeds concreter vormen aan± met name het terras zou binnen afzienbare tijd in de verdrukking raken. Een nieuwe locatie werd gevonden in de voormalige keuken van Duin en Bosch. Deze is gelegen op het terrein van Dijk en Duin achter het oude administratiegebouw.
Hier wordt een groot dienstencentrum en ondernemerscentrum gebouwd. De verhuizing vindt eind december plaats. Tot en met Tweede Kerstdag is Het Oude Theehuys nog op de vaste tijden open± woensdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.
Daarnaast de constatering dat Dr. Jacobi er weer mooi bij ligt. In het park van de naamlozen, tenminste daar liggen naamloze doden met elkaar op een akker. De dodenakker. Waar ooit een grafsteen met simpel de tekst BROER mij inspireerde tot het schrijven van een kort verhaal. Waarin ik mijn fantasie de vrije loop liet gaan, voor zover mijn fantasie an de loop kan gaan. In 2009 bestond Duin en Bosch 100 jaar en verkeerde het graf van Dr. Jcobi in zeer deplorabele staat, hetgeen de ´werkgroep historie´ inspireerde tot het bij elkaar schrapen van gelden een restauratie ten uitvoer te brengen. Van gelden van GGZ Dijk en Duin dan wel de Provincie viel niets te verwachten. Je praat overeen bedrag van 9600 euro, peanuts wanneer je dit bedrag vergelijkt met het declaratiegedrag van ene Hooijmaijer. Maar dat terzijde. Duin en Bosch en dan weer Dijk en Duin en dat weer als onderdeel van de Parnassia groep. Een ietwat megalomaan instituut, dat door de overheidsmaatregelen gedwongen is om tot een verregaande bezuiniging over te gaan. Waarbij ik, niet geheel gespeend van enig vooroordeel de waarschijnlijkheid uitspreek dat mogelijk, op termijn, ook Het Oude Theehuys fundamenteel zal verdwijnen. Hooguit dat over een aantal eeuwen nog wat achtergebleven stenen iets van de historie van dat oude boerderijtje zullen gaan blootgeven…