Haken wel & ogen niet

Door 29 augustus 2012

Als het haakt, wil dat niet altijd zeggen dat het ook oogt. Gelijk iets wel kan ogen, maar niet haakt. En als dit dan niet in de haak is, kan het gebeuren dat niet alleen Leiden in last, maar ook dat er rep en roer ontstaat. Voor je he goed en wel in de gaten hebt, is er sprake van een woordenwisseling en worden dingen gedebiteerd waar, achteraf gezien, excuses op hun plaats zouden kunnen zijn. Wordt de ander als oud vuil neergezet en valt er niet veel meer te doen dan te wachten op de ophaaldienst. Die plegen hun werk te doen, gelijk ook plegen werkzaamheden verrichten. Juist dan begint er wat te kleven: haken en ogen. En ben ook ik weer bij het begin van dit betoog. Noem het een vrije associatie, een regelrechte aanval op het onbegrijpelijke wat ik wel vaker naar voren weet te brengen. Hetgeen dan weer recht doet aan de geciteerde bijdrage van vandaag. Want waar gaat het dit keer om? Over een tweetal zaken te weten ‘SGP-curiosa’ en ‘Straattaal’.

De Amerikaanse Senaatskandidaat Todd Akin moest zijn woorden inslikken toen hij had verklaard dat vrouwen niet zwanger kunnen worden door verkrachting. Dat weerhield SGP-leider Kees van der Staaij er gisteren niet van die uitspraak nog eens dunnetjes over te doen. Van der Staaij had verklaard dat de kans klein is dat vrouwen zwanger worden bij een verkrachting. ‘Feit’, aldus mafKees van der Staaij. Fiom-beleidsmedewerker Ellen Giepmans deed onderzoek onder vrouwen die zwanger werden door incest. Van alle vrouwen die worden verkracht, raakt volgens onderzoek van de Rutgers Nissogroep uit 2009 zeven procent zwanger. Feitelijk, zegt Griepmans, is de kans kleiner dan in situaties van gewenste zwangerschap. “Maar het gaat niet om ‘hoeveel’ vrouwen. Het gaat erom dat het voorkomt. En het kwalijke van zo’n uitspraak van Van der Staaij is dat hij deze vrouwen terugdringt in hun isolement omdat hij niet erkent wat hun is overkomen. Staatkundig Gereformeerde Partij: je zult er maar uitverkorene zijn…

Commentaar van Kees van der Malen.

Straattaal

Hoe grof wilt u het hebben? ‘Rutte liegt’, riep SP-leider Emile Roemer gisteren via de krant over premier en VVD-leider Mark Rutte. De emotie van Roemer was woede. Aanleiding waren de ontkenningen van Rutte, afgelopen zondag in een lijsttrekkersdebat bij RTL, dat de VVD een verdere verhoging van het eigen risico in de zorg voorstaat.

De manier van debatteren van Roemer moet sterk worden afgekeurd. Het gaat hier niet om de vraag of Roemer gelijk heeft. Het gaat hier om de vraag of hij zich zo moet uiten. ‘Ach, moet kunnen’, zegt u misschien. Roept Geert Wilders ook niet om de haverklap dat deze of gene tegenstander ‘liegt’ dan wel ‘knettergek’ is?

Inderdaad kennen we al een tijdje een akelige verruwing van het politieke taalgebruik. Alleen zou niemand daar zo blij mee moeten zijn. Politici hebben de plicht duidelijk te zijn. Zij brengen de waarheid alleen niet dichterbij met grof taalgebruik.

Zou ‘lekentaal’ een mogelijkheid kunnen wezen? Of wordt het weer eens tijd dat Kan uit de kist wordt getoverd? Waarom? Simpel! Om antwoord te geven op de vraag waar we nu, in dit nieuwe verkiezingsjaar, naar toe gaan…

Haaien, verdommenis, roept u dit keer maar!

Tags: ,

Dit bericht was geplaatst op woensdag, 29 augustus 2012 om 16:24 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.