Groene stroom

Vernuftig! Ooit was er sprake van een SuperieurTechnisch Intellect. Een imago wat werd toegekend aan een van de leraren van de toenmalige MULO in de Krelagestraat in Alkmaar. Willen Boon die, tijdens een Bonte Avond in het Wapen van Heemskerk een stuk ten tonele bracht. Bijgestaan werd door collega’s terwijl het stuk als zodanig waarschijnlijk door de uitgeverij Vink was aangeschaft. Een hilarisch stuk meen ik mij te herinneren. In die zin dat het stuk geent was op de wetenschap die zich toen voordeed. Een tijd ook waarin de Koude Oorlog nog opgeld deed. Een lancering van een raket naar de maan dan wel een wandeling op dat oppervlak was voorbehouden aan mensen met een ongebreidelde fantasie. Of een gek die ten onder was gegaan aan zijn know how van atoomenergie. Kerncentrales geen opgeld deden. Laat staan dat groene stroom uit het stopcontact vloeide… kom daar nog eens om.
Momenteel staat er een verkenner op een komeet te wankelen. Harpoenen die het af laten weten. En de wetenschap… die verbijt zich.
De onbemande Europese verkenner staat op zijn bestemming, de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko waar hij is geland. Het is nog niet precies bekend waar, de lander is nog niet teruggevonden. Dat heeft de vluchtleiding in Darmstadt gistermiddag laten weten. De lander Philae is in orde en stuurt gegevens door. Het enige dat de lander nu op de komeet houdt, is zijn gewicht. Maar op de komeet is nauwelijks zwaartekracht, dus weegt hij daar in feite maar 1 gram. Een verkeerde beweging kan de lander de ruimte in duwen. Vermoedelijk staat de lander in de schaduw van een rotswand. Daar valt veel minder zonlicht om de batterijen op te laden. “De lander krijgt nu ongeveer anderhalf uur zonlicht per dag. We waren uitgegaan van zes tot zeven uur.” Superieur Technisch Intellect. Waar is Wim Boon als je hem nodige hebt” Of de groene stroom van Liander”!