gepast stil zwijgen


IMG_4983
20 Oktober 2013, Zondagkunst.
Dat zal wel inherent aan het leven zijn: dood en andere vooruitzichten. Want parallel aan elkaar staat het leven voor de een stil, terwijl het leven van een ander in het teken staat van levensdoelen. Tenminste, mijn plannen liegen er dit keer niet om. Ook in de aankomende tijd zal ik onderweg zijn. Een tijdlang onderweg blijven om op een ander moment, gelijk dat bekende duveltje en dat doosje weer ergens op te duikelen. Als een duikelaartje die men een oplawaai heeft verkocht. Nu zal het over het algemeen wel meevallen met een duikelaartje, maar dan nog. Soms is het niet veel meer dan de intentie die men voor ogen heeft en de uitvoering in het midden laat. Vaak ook is het net andersom. Laat ik deze discussie rusten, geeft mij dat een wat onbehaaglijk gevoel, ga ik me in mijn eigen discussie mengen,loop ik de kans te verdwalen in oeverloos gezwam. En zwammen doen zich in dit jaargetij regelmatig voor! Neen, dan kan ik me beter richten op de illustraties die zich dit keer voordoen: de mechanische kever van Willem, de eindeloze brug van Pauline, de tekening van Ernst Dingemans die ik mocht bemachtigen, de pop-up ruimte met aan alle wanden kunst, de drankjes gekoeld in een wasteil, de praatjes, de ontmoetingen, de kennismakingen en de kunstenaars die bereid zijn om…


IMG_4961


IMG_4977


IMG_4971
Het is soms een kwestie van zien en gezien worden, van een simpel verpozen tot een diepgaand gesprek. Met drankjes die aan eenvoud doen denken tot het moment waarop de rekening wordt gepresenteerd. Tenslotte is dit Bergen, een dorp met enige grandeur. Waar Youp als Adriaan inspiratie mochten ontvangen, waar pleidooien zijn gehouden, waar dichters dwaalden op des Heren wegen en zij, zoveel jaren later, de rust mochten vinden zo van harte gegund. Van een Bergen waar ik een deel van mijn jeugd mocht vertoeven, tot overmaat van ramp nog weleens een glas teveel achteroversloeg, mijn rekeningen een volgende keer mocht betalen en waar ik dan weer met een schuld het dorp op mijn Mobylette verliet. Waar ik ooit Marianne ontmoette, het strand van Bergen aan Zee in de luilaknacht lonkte en ik niet veel beter wist dan haar hand te strelen op die harde bank in Tortilla. Over dat Bergen gaat het dit keer, tijdens dat 21e Kunstgebeuren. Want een gebeuren is het en het teken van de kunst…


IMG_4965


IMG_4984


IMG_4981