Geluk en nog wat meer…

Geluk dwing je niet af

Voorspoed evenmin

Blijdschap geeft het leven

vaak een diepere zin.

Ik zal niet beweren dat dit een diepzinnige overweging dan wel een afweging is. Wat het wel is dat durf ik zelfs te betwijfelen. Maar wanneer deze woorden zich spontaan voordoen, opborrelen als het ware en als een vorm van spintaal zich aandienen, kan het niet anders dan dat juist deze regels zich mogelijk in een andere toekomst zullen lenen om het een of ander aan te gaan kondigen. Want hoe vaak wordt het woord blijdschap niet gebruikt dan wel voorspoed voorgehouden dan wel dat geluk een onderdeel is van het leven in het algemeen en van de anderen in het bijzonder. Nu had ik ooit een ander gedicht in mijn leven verwelkomd, een gedicht in een heel andere tijd en dat gedicht was ook de entree naar de bundel ‘Ik ben voor niemand iemand meer’, een roerige tijd die door de tijd is achterhaald. Maar ook dat gedicht wil ik je vandaag niet onthouden:

bewogen beweging

het bewoog

in mij

beweegt het

in mij

begeeft het

uit mij

het huilt

kleurt

die beweging

bewoog mij

Overdenkingen dan wel de behoefte om wat met taal te gaan doen. En dat doen doe ik dus: bij deze!