Gekleed verkleed.

Door 27 juni 2015

IMG_7889

Het ene moment zie ik geklede mensen, het andere verklede mensen. Werelden van verschil waarin ik me beweeg. Of liever gezegd begeef. Maar om tot deze conclusie te komen dien ik een afstand af te leggen van ruim driehonderd kilometer: Antwerpen versus Alkmaar. En waar die geklede mens aangeeft een bepaalde religie te vertegenwoordigen, is het in Alkmaar voor de achtste keer Kaeskoppenstad, wordt het geheel verplaatst naar de Middeleeuwen. Terwijl in Antwerpen de man een vertegenwoordiger is van het Joodse geloof fat hij aanhangt. Noem hem Chassisdisch en het geeft iets weer van zijn overtuiging, de lange baard, de haren met de lange pijpekrullen die onder zijn zwarte hoed te vinden zijn. En waar de pest reeds lang geleden uitgeroeid is, is het vandaag de pestdokter die kinderen schrik aanjaagt. Naast Den Decker die, op een aangepaste Vliegende Hollander met zijn verhalen de mensen naar zijn tijd weet te verleiden. In die zin dat het verhaal dat hij vertelt wel degelijk een beroep doet over het leven van de man die nog steeds de wereldzeeen onveilig weet te maken. Een legende dat waarschijnlijk op een waar gebeuren is gebaseerd. Werelden van verschil, waarin aan de ene kant aanslagen plaatsvinden, onthoofdingen en waarbij dezelfde mens zijn duistere kanten tentoon spreidt, het andere wat voor een belangrijk deel bedoeld is ‘ter lehringhe ende vermaeck’. En dat alles onder een stralende zon die er alles aan schijnt te willen doen om de mens hier wat vergetelheid te bezorgen, terwijl elders sprake is van een steeds bezorgder wordende wereld.

IMG_7984

Maar vandaag wil ik liever stilstaan bij dat onbezorgde deel wat zich momenteel in Alkmaar voordoet. De ICG, waar Alkmaar een vorm van gastheerschap vertoont om zo’n 1500 kinderen de mogelijkheid biedt om hun kwaliteiten op sportgebied te laten zien. Een vorm van verbroedering op sportief gebied en de medailles waar menigeen mee rondloopt geven aan dat sport op dit niveau verbroedert. De lange kaastafel waar de gasten een idee krijgen omtrent Alkmaar en de kaas die zij tot zich zullen nemen. Beemsterkaas en Vicgo en Vicga die dit geheel van wat kleur voorzien. Daar hoop ik morgen ook nog wat aandacht aan te gaan geven. Kleurrijk in zekere zin, terwijl de Middeleeuwen na morgen weer uit het straatbeeld verdwenen zal zijn. Een impressie en veel meer zal het vandaag niet gaan worden…

IMG_7923

Tags: , , ,

Dit bericht was geplaatst op zaterdag, 27 juni 2015 om 19:49 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.