ge-WEEK-laag

Het is 1 januari 1992. Ruim 25 jaar geleden en ik zit aan de tafel en laat mijn gedachten de vrije vlucht. Kom een gedicht tegen dat qua inhoud nog niets aan kracht heeft verloren, qua zeggingskracht misschien wel, maar qua omstandigheden tot de dag van vandaag nog steeds van toepassing is. Een schrijfweek achter de rug, de inhoud die correspondeert met het dagelijks nieuws van de afgelopen week, waardoor het veel weg heeft van een weekverslag. Of misschien meer van een geweeklaag-verslag. Want klagen ligt tegenwoordig bij ieder rechtgeaard Nederlander voor de hand. Is het niet omtrent het weer, dan is het wel omtrent de politiek, de belastingen dan wel een verloren wedstrijd. Hetgeen ook betekent dat de andere partij gewonnen heeft… Daar gaat het niet om, tegenwoordig draait van alles omtrent de vluchtelingenstromen en alle aanverwante aangelegenheden. En dat brengt mij op het volgende gedicht, waar ik deze week mee afsluit:
KEER NIET WEER // Ik lijk te moeten / wijken / als ik kijk zie ik / rampspoed / om mij heen vluchten / mensen / radeloos ontredderd door / vrijheid / die zij zochten en niet / aankunnen / valt de duister dieper / neer / dan zij eerst konden / vermoeden / wegen, desolaat in de / oneindigheid / der tijden vliedt de / dood / rechts links om zich heen / grijpend / schuldig en onschuldig over een / kam / scherend, kaal de ruimte / leeg / achterlatend, wijst een vinger / Gods / de vale, hoge hemel.
Nu, 25 jaar later de wereld een stuk groter is geworden, de app’jes je om de oren vliegen en de tweets niet van de lucht zijn, iedere scheet die een ander dwars zit tot wereldnieuws wordt verheven en het de Majesteit nog steeds behaagt om ordes uit te delen, waarin grenzen worden aangebracht en een idee omtrent het eigen volk weer opgeld doet, van integratie nauwelijks sprake kan zijn en war de terreur de angst alleen maar doet toenemen, de veiligheid in het geding en holle beloftes door onzinnige retoriek de kiezer naar het stembureau gaat lokken, nu, in deze wereld sluit ik toch maar af met een tweetal foto’s, opdat de afgelopen week nog enigszins blijk geeft van de kleur die ik ben toegedaan…


IMG_6245


IMG_6246