Feesten

Mist. De titel. Koen Vermeiren. De schrijver. Plaats. Antwerpen. Plaats delict. Schoonselhof. Overeenkomst. Pere Lachaise, Parijs. Zorgvlied, Amsterdam. Verschil. Andere grote namen, als Willem Elsschot, Paul van Ostaijen, Gerard Walschap, Herman de Coninck.
Simon had gezegd dat hij ook maar eens naar het graf van Roger Van De Velde moest gaan kijken, want dat zou hem zeker wel interesseren. De Groof had het op rij vier gevonden, onder een stevige metalen plaat met klinknagels. Het had even geduurd voor hij door had dat die een celdeur, met tralies en al, voorstelde. Onderaan stond ‘Recht op antwoord, Recht op leven.’ Volgens Simon was Van De Velde vermoord door Justitie en door een stel onbekwame gerechtspsychiaters. Als hij ooit op een antwoord van hen had gehoopt, dan had hij waarschijnlijk lang kunnen wachten. Op rij vijf had hij zijn volgende foto kunnen nemen, van de zerk van Maurice ‘Baron’ Gilliams. Tot zijn verbazing had hij daarnaast opeens de laatste rustplaats van ‘Drunken Sailor’ Ferre Grignard ontdekt. In de jaren zestig was de Groof vanuit de Kempen vaak naar het legendarische Antwerpse cafe De Muze, vlakbij de Grote Markt, afgezakt, waar Grignard een tijdlang iedere donderdag had opgetreden. Al na een paar uren was de Ferre, met zijn zware bril en zijn vettig lang haar, gewoonlijk zo bezopen dat er van zingen en gitaarspelen niet veel meer in huis kwam.
Dingen komen op mijn pad, in zekere zin op mijn levenspad. Boeken van Roger Van De Velde heb ik verslonden, met als hoogtepunt zijn boekwerk Kentterende schedels. Neem nu het volgende citaat: Gedurende vijf jaren hadden een half dozijn zelfbewuste psychiaters vruchteloos getracht mij te helpen; gesteld dat het hun bedoeling was, want ik sta uiterst wantrouwig tegenover psychiatrische caritas. Als het er op aankomt de roerselen van de menselijke psyche te peilen, heb ik veel meer vertrouwen in dichters dan in dokters. Dichters weten er natuurlijk ook geen barst van, maar zij slagen er tenminste soms in hun blindelings tasten naar het wezen der dingen te verwoorden in een klankrijke en ontroerende taal.
Gedurende vijf jaren hadden de psychiaters geargumenteerd, geexperimenteerd en onderling gediscussieerd om de duistere oorzaken en drijfveren te achterhalen die mij deden verdwalen in de giftige nevels van een redeloze vlucht. Een vlucht voor wie” Een vlucht waarvoor” Een vlucht waar vandaan” Een vlucht waar naartoe” Zij hadden het antwoord niet gevonden, de psychiaters.
Hetgeen mij dan weer aan het denken heeft gezet, gezien de grootschalige uitholling die momenteel in de Geestelijke Gezondheids Zorg plaatsvindt. Wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon en ook dat geeft te denken. Dus stel ik voor: laten we feesten, hele nachten lang en laten we drinken, zolang het kan, opdat het gedachtegoed van zowel Roger Van De Velde als dat van Ferre Grignard ons over de laatste hobbels heen laat gaan….


IMG_4718