duizend Bommen en twee Granaten

Dan verwacht je wat! Spanning en sensatie in Alkmaar-Noord. Vogelweg afgesloten. Verkeer wordt aangeraden een andere route te kiezen. Politie, brandweer en ambulances zijn ter plaatse. De EOD is niet alleen gealarmeerd, maar ook gearriveerd. Uiteindelijk. De loco-burgemeester van Alkmaar, Victor Kloos, staat de pers te woord. Alkmaar Centraal maakt opnames; de reportage haalt de ochtendeditie van het plaatselijk nieuws. En dan heeft het er veel van dat de, spreekwoordelijke nachtkaars, zijn opwachting maakt. Het nieuws op de voorpagina luidt als volgt:
HUIZEN ALKMAAR ONTRUIMD OM TANKGRANAAT.
Alkmaar- Vier woningen aan de Vogelweg in Alkmaar zijn gisteravond enkele uren ontruimd geweest vanwege de aanwezigheid van een tankgranaat uit de Tweede Wereldoorlog in de tuin van een gezinsvervangend tehuis. Ook zette de politie de wijk in een straal van honderd meter rond de woning af. Twee jongens uit het gezinsvervangend tehuis hadden het projectiel gistermiddag gevonden tijdens een uitje bij Santpoort. Ze hadden het explosief meegenomen naar huis en het in de tuin gelegd. Toen de granaat daar door anderen werd aangetroffen, is de politie gealarmeerd. Die heeft rond kwart voor acht de vier woningen ontruimd en de omgeving afgezet, in afwachting van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD).
De EOD heeft de tankgranaat tegen elf uur meegenomen voor ontmanteling. Daarna heeft de politie de afzetlinten weer verwijderd en konden de bewoners weer terug naar hun huizen.
Geen foto’s. Geen honderden toeschouwers. Slechts enkele tientallen, die zich meer richten op hun mobieltje, dan dat zij oog hebben voor de hulpverleners. Nog mazzel dat dit zonder sisser is afgelopen. Of dat de betreffende granaat, meegenomen in een rugzak, zich ook onderweg rustig heeft gedragen. Anders was het wel ander nieuws geworden. Nu staat er een foto van een urnenmuur in Stompetoren, die aan diggelen gereden is. Dat levert wel een spannende prent op. Ook hier zijn politie-, brandweer- en ambulancepersoneel duidelijk zichtbaar aanwezig. Van de auto die door een schakelfout niet achter maar vooruit reed, is weinig te zijn. De auto reed dwars door het toegangshek, over het kerkhof en kwam tot stilstand tegen een urnenmuur. Door de klap viel een deel van de muur op de auto. De inzittenden, een ouder echtpaar, raakte slechts licht gewond.
En dat alles onder de kop: BUIGEN OF BARSTEN IN GEDOOGCOALITIE.
Nervositeit op het Binnenhof neemt toe, nu steun van Wilders minder waard is geworden.
De afloop van de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen is tamelijk helder: of de gedoogcolitie komt er uit, of er komen nieuwe verkiezingen. Een tussenweg, waarbij de oppositie het minderheidskabinet aan een meerderheid helpt, is uitgesloten. Juist dan komt de SGP om de hoek kijken: deze stelt eisen aan het kabinet. Slim hervormen is nodig, stelt Kees van der Staaij, SGP leider. Deze denkt aan langer doorwerken en flexibiliseren op de arbeidsmarkt, de onzekerheid wegnemen en starters helpen op de woningmarkt en meer betalen in de gezondheidszorg. Zorgen zijn er bij de SGP ook over “een anti-christelijke afzetmoraal” die volgens Van der Staaij een taboe legt op een open gesprek over het beschermen van leven. “Zelfs het praten over een inkorting van de abortustermijn of een echt inhoudelijke discussie over euthanasie wordt uit de weg gegaan. Dat is een gevaarlijk taboe. Laten we proberen om dat taboe te verbreken.” 2 Kamerzetels heeft deze partij op dit moment. Mogelijk dat bij verkiezingen dit 2 zetels oplevert. Maar grote kand dat dan de rol van deze partij is uitgespeeld. Wie is de man die een explosief onder dit gedoog gedoe legt” Brinkman”
Misschien is dit bericht daar een voorteken van:
Den Haag – Wandelaar vindt granaat.
Een wandelaar heeft gisteren op het Haagse strand bij Kijkduin een explosief gevonden. Nader onderzoek wees uit dat het ging om een Duitse granaat uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft de granaat gistermiddag gecontroleerd laten ontploffen op het strand, laat een EOD-woordvoerster weten. Brinkman misschien” Of mogelijk Kapitein Haddock: “duizend bommen en negenhonderd en acht en negentig granaten…”