Dikke huiden


iGer.nl
Het is wel mogelijk! Een zanger-gitarist die op zondag 85 jaar werd, is de dag daarna overleden. Bobbejaan Schoepen overleed aan een hartstilstand. En dat terwijl hij plannen had om nog een live-cd uit te gaan brengen. De man die de schlager ‘ik heb eerbied voor jouw grijze haren schreef.’ Toerde met Josephine Baker (in haar bananenrokje!), Caterine Valente, Gilbert B”caud en Toots Tielemans. Maar de meeste energie genereerde uit zijn pretpark. Uit 1961 nota bene. Wat dan in cijfers weer een palindroom betekent. Want draai de cirkel maar eens om. Dan is er niet alleen sprake van progressie maar gelijktijdig antigressie. Kan zomaar een voor- in een tegenslag overgaan.
Maar zo er sprake van enige progressie is, komt de titel van een boek van Kirst spontaan naar boven glippen: ‘Voorwaarts kameraden, wij trekken terug.’ Maar dat sloeg op het einde van een oorlog. Het gaf de laatste stuiptrekkingen weer van het Duitse leger. Niet alleen de oorlog liep ten einde, de wereld deed, hartstochtelijk, mee. Ook toen werden grote winsten behaald en raakten anderen diep in de ellende. Ieder vocht, op zijn of haar manier, om het naakte bestaan. Een periode die ik mij moeilijk nu kan voorstellen, maar waarbij ik wel raakvlakken zie: ‘ieder voor zich en God”‘


iGer.nl
Waarin de rol van de Staat zich kon beperken tot het draaiend houden van een systeem wat achterhaald was. Of het moet gaan omtrent de geldwolven die op de beurs bloed ruiken. En dan gaat het om mogelijke koersvallen, waarin diverse Vadertjes Staat wel, en Moedertje de belastingbetaler maar moet zien hoe zij dit met een vijftien procent eraf, rooit. Een offensief van de banken tegen politici die een bankenbelasting willen invoeren. En waarin hoogleraren een bankentaks ondoordacht en onwenselijk achten. Of dat een stad besluit om reclamebelasting in te gaan voeren. Omdat iemand weer ergens besloten heeft om de geldkraan dicht te gaan draaien. En wat is niet makkelijker om dat bespaarde geld niet over de ruggen van alle anderen te gaan verzamelen. Uiteindelijk blijven we op die manier wel het systeem continueren. Want als dat in elkaar zou storten, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Zou Nederland weleens een zoveelste wereldland kunnen gaan worden. Juist deze tijd maakt veel emoties los.
Van een (lots)verbondenheid. Betrokkenheid desnoods dan wel nieuwsgierige belangstelling. De grote variabelen.
Het schouwspel van het leven. Het podium waarop wij dagelijks onze kunsten kunnen vertonen, vari”rend van bescheidenheid tot onstuimige betrokkenheid. En alles wat daar tussen hangt.


iGer.nl
Daarnaast trof ik het vandaag! Al klapwiekend kwam ik bewegende wieken tegen. En stilstaande. De molentjes werden draaiend gehouden. Don Quichotte als ‘Man van Alkmaar’ ging door mijn hoofd. Maar tegen welke windmolens kan ik me nog verzetten” Op welke wijze zou ik daar “berhaupt tegen kunnen vechten”
Wil ik wel vechten” Of mag ik tegen mijn eigen gedachten de strijd gaan aanbinden” Want deze kennen toch een bepaalde mate van bewegen. Golfbewegen. En ik volg in die bewegingen. Of volg ik mijn eigen bewegingen” Beweeg ik golven” Of golf ik op de beweging mee” Het blijft vaak en veelal lood om oud ijzer.
Het is aan de andere kant ook goed te begrijpen dat Corus en de voormalige Hoogovens de staalproductie is gaan verminderen. Bericht van Tata uit Tata misschien” En zo spoed ik mij naar de woensdag. Terwijl Groningen nog vers op mijn netvlies staat. Terwijl de dingen van gisteren naar vandaag verhuizen. En ik zo af en toe ook nog ergens een vlag zie staan. Maar niet zozeer op een modderschuit. Want Alkmaar is weer uitgebaggerd. De dieptes zijn weer diep genoeg om opnieuw slib te gaan ontvangen. Het slib wat zich ook voordoet op andere plekken. Niet in de eerste plaats in aderen. Want ‘wien Neerlands bloed door den a’dren vloeit’, heeft altijd wel wat te klagen!
Nog meer te bespreken”! Ik waag me weer aan wat fotowerk. En voor de rest:
ZIE MAAR
Zo ik iets ben
laat het mij weten;
zo ik niets ben
bewijst U al.
Voor ik het weet
bent U vergeten,
roept in de verte
hoorngeschal.
ZO MAAR
Doe rustig aan
en haal je schouder
op;
haal uit en
hef je schouder op
doe
heftig
laat je schouder
hangen
doe rustig aan
en
haal dan
heftig uit.


iGer.nl
Zo zie JU maar!
Zo ben JU en zo ben JU”.!