Dijn zaken dus!

” en sprak tegen de kamer ‘wat staat die stilte haar mooi!’ Daar komt dit keer geen verbeelding aan te pas, hooguit een oprisping die zich voordoet in het moment waarop de slaap de droom verdrijft. Dan nog is het de vraag vanuit welk krocht deze zinsnede zich voordoet. Een mengeling van gebeurtenissen in een wervelwind van ongekende gedachten”! Geen enkel idee, maar de opwelling waar ik vanochtend aan voldeed, doen het ernstigste vermoeden. Een kamer van stilte. En het staan voor het mooie. Het heeft veel weg van een zin uit een song van Marco Borsato. Waarin hij aangeeft dat de tijd haar zo mooi staat. En daarmee gelijktijdig zijn eigen tijd weergeeft. Het ouder worden en alles wat daar dan weer mee samenhangt. Gelijk ook de samenhang van enkelvoudige gebeurtenissen zich gelijktijdig meervoudig kunnen voordoen. Want wie sprak die woorden” En waarom werden ze in dat ene moment door mij tot leven gebracht” Is het de regen die inspireert” Nauwelijks voor te stellen. De herfst die een volgend visitekaartje afgeeft” Ook die vlieger gaat niet op, wanneer de wind het af laat weten. Neen, het moet iets anders zijn, dat kan haast niet anders. Maar wat dat dan is” Een volgend raadsel, gelijk zich raadsels uit het verleden blijven hullen in de mystiek van alledag, gelijk een spinnenweb gehuld in ochtenddauw. En ik” Ik fladder maar wat rond. Verwacht van mij dit keer geen hoogstandje, hooguit loop ik tegen een standje aan. Omdat ik ook vandaag voor een belangrijk deel mijn dag heb lopen verlummelen. Me bezig heb gehouden met het spellen van de courant. Na de Prinsjesdag met die cijfers tot achter de komma. Het valt nu eenmaal niet mee om een land met 17 miljoen meningen over die ene kam te blijven scheren. Misschien moet ik me maar weer eens gaan scheren. Of laten scheren, bij een oorspronkelijke barbier. In de Schoutenstraat in Alkmaar. Een barbier die bier schenkt, het laaste nieuws aan zich voorbij laat gaan en er niet voor schroomt om zijn motor in zijn zaak te zetten. Zijn zaak. Gelijk ook al die anderen andere zaken zijn. Dijn zaken dus…


IMG_8474