De Tweede

IMG_6309.000
Geen berg te hoog, geen brug te ver, geen ravijn te diep, geen kans te veel. Want we gaan volgend jaar voor de kansen! Gelijk een stel ganzen, zullen wij de weilanden leeg pikken, de akkers ontdoen van halmen en het stro… dat kan alsnog dienen om de kribbe te vullen. Tweede Kerstdag en de opmaak naar het Nieuwe jaar doet zich sluimerend voord. De overledenen hebben voor het laatst het nieuws gehaald en de bladzijde wordt omgeslagen. De Top 2000 voor een vijftiende keer constant op de radio ten gehore gebracht en het Glazen Huis heeft ruim 12 miljoen euro opgebracht. Leeuwarden ging uit zijn dak, het Fries Museum pontificaal op de achtergrond en ook Alkmaar was goed voor een landelijke uitzending. OPA timmert aan de weg en laat zich voor het een en ander op de borst slaan. Waarschijnlijk zijn dit de eigen handen en met die handen doen ze enigszins denken aan apen die vergelijkbare verschijnselen vertonen. De afgelopen Stille Nacht kenmerkt zich door de lage temperaturen, waardoor de autoruiten een glinsterend laagje vertonen. De ijskrabbers doen hun werk en ook deze koude is van alle tijden. Een dennenboom schurkt wat tegen een spar aan en koestert gelijktijdig de verschillende kleuren lampjes in de boom. Sommigen worden steeds uitbundiger: zij laten glimmende rendieren en sleden de met rode wangen gekleurde Kerstman met een Ho, Ho, Ho luid galmend door het zwerk gaan.


IMG_6310
De Kerstboom die geen Kerstboom is, maar een van sloophout gemaakte planken beeld, geeft kleur aan het geheel. De lampjes laten zich net zo makkelijk langs de randen ophangen, gelijk zij voorheen slingerend door het groen hun licht verspreiden. Het engelenhaar is verdwenen; daarvoor in de plaats zijn engelen verschenen. Wat vlinders kleuren het geheel. Maar onder de boom is een ander beeld te zien, pakjes zijn verschenen en waar Sinterklaas ooit zijn opwachting mocht maken lukt het de Kerstman steeds meer om die Goede, Oude Sint te verdrijven. Amerikaanse invloeden zullen hier niet geheel vreemd aan zijn, gelijk wij steeds die M in ons beeld zien verschijnen. Ontbijt in Amerika is nu eenmaal niet te vermijden. Maar dat Supertramp daar de aftrap voor heeft gegeven…


IMG_6311
Eigenlijk doet dat er niet toe. Waar ik gisteren de uitbundigheid van de Alkmaarse Brandweer mocht meemaken, is het vandaag de brommer die voor al dat tumult zorg heeft gedragen. Uitgebrand en wel staan de restanten te wachten op de ploeg die zich zal ontfermen over het frame en het zwart geblakerde plafond. Maar dat is typisch iets voor na de Kerst, stel ik me voor. Een klusje dat gisteren de in allerijl opgeroepen brandweerlieden in ieder geval een reden gaf om huis en haard te verlaten en de bluswerkzaamheden voor hun rekening te nemen.


IMG_6312
Morgen gewoon weer vrijdag. Wordt de balans opgemaakt en zal schraalhans mogelijk zich gaan voorbereiden op… ja op wat eigenlijk” Misschien nog een gaatje meer in de buikriem”! Of zouden de restjes van de afgelopen dagen mogelijk kunnen gaan zorgen voor… een verlaging van de zorgpolis”! Wie dat weet, mag het nu gaan zeggen!