De toestand in mijn wereld

‘t IS WAT!
AZ van veld na aanval Ajax-fan op doelman
De wedstrijd Ajax – AZ is gisteravond gestaakt, nadat een Ajax-supporter in de Arena AZ-doelman Esteban belaagde. De doelman trapte in op de supporter, waarna scheidsrechter Bas Nijhuis hem een rode kaart toonde. AZ-trainer Gertjan Verbeek dirigeerde daarna zijn spelers van het veld, omdat die zich niet meer veilig voelden in het stadion van Ajax.
De voetbalteams troffen elkaar voor de achtste finale van de KNVB-beker. Ajax leidde met 1-0 toen de 19-jarige supporter zich kort voor de rust op het veld begaf. Hij zou via het invalidenplatform op het veld zijn geglipt. Direct na zijn actie werd hij gearresteerd.
“Wij hadden het vermoeden dat hij zwaar onder invloed van drank was”, zei financieel directeur Jeroen Slop van Ajax. “Natuurlijk gaan ook wij hem bestraffen. Een levenslang stadionverbod lijkt mij een reële straf.” Esteban heeft aangifte gedaan tegen zijn belager.
Trainer Frank de Boer toonde begrip voor het besluit van AZ niet meer op het veld terug te keren. “Iedereen heeft zijn eigen emotie. In deze emotie snap ik het zeker wel. Voor hetzelfde geld heeft hij een mes bij zich.”
‘t HOUDT WAT
VAST! Een telefoon. En de klanken klinken aan weerskanten aanhoudend op. Nu weet ik niet of klanken wel kunnen opklinken, maar gisteravond was daar wel degelijk sprake van. Trudy aan de lijn. Een heel trotse Trudy. Allereerst omdat oma Trudy, zoals het er nu naar uitziet, nogmaals oma gaat worden. En Rob dus voor een tweede keer op. Trudy te maken kreeg met een ander energie plaatje. En dat energie plaatje gaat uit naar hun kleinkind. TERECHT! Want het moederschap van zo lang geleden wordt ingehaald door het trotse GROOTMOEDERSCHAP. Met alle voorrechten van dien. En ik heb de stellige indruk dat Trudy daar alles aan gelegen is. Zij daardoor haar eigen ziek en zeer weer op een derde plaats heeft weten te zetten. Want zo is Trudy: een ander heeft het in haar ogen nog een graadje erger dan dat zij de mogelijkheden die het leven haar nog steeds te bieden heeft, voor ogen houdt! Ik begin volgend jaar het lulijzer vast zal grijpen. Vanwege de voorgenomen afspraak. Ik houd het bij koffie: waar Trudy het bij houdt…
‘t WEET WAT!
De verpleegkundige is nu de baas
Buurtzorg Nederland is simpel georganiseerd: veel wijkverpleegkundigen, weinig managers.
Die verpleegkundigen kunnen ook best vergaderen. En is plots een gewild exportproduct.
Goed opgeleid personeel en uitgaan van wat nodig is.
Buurtzorg gaat uit van wat er aan zorg nodig is en niet van het aantal uur waarop een patiënt recht heeft. ‘Elke situatie is immers anders. Wat kan iemand zelf” Wat kan de familie” Een terminale patiënt heeft recht op 84 uur zorg per week, maar wij halen dat zelden.’
Uit onderzoek van Ernst & Young is gebleken dat Buurtzorg gemiddeld de helft van het benodigde aantal uren inzet. Dat kan omdat Buurtzorg meer hooggeschoold personeel inzet (65 procent tegen nog geen 10 procent in de traditionele zorg). Door in te spelen op wat de patiënt zelf kan en waar familie en bijvoorbeeld buren kunnen ondersteunen, wordt ook efficiënt met de uren en budgetten omgegaan. De waardering is hoog. Buurtzorg scoort een 9,1, tegenover het gemiddelde van 7,5.
De wijkverpleegkundige is de spil van het werk en is onderdeel van een klein zelfstandig opererend team. Zij (slechts 1 procent is man) bepaalt welke hulp nodig is, soms in overleg met huisarts en ziekenhuis. Centraal staat altijd de zelfredzaamheid van de patiënt, want die moet zo snel mogelijk, of zo lang mogelijk, zelfstandig worden of blijven. ‘Daarmee kan je een enorm verschil creëren. We zijn er niet met wasbeurten en wonden verbinden. Dat hoort tot ons werk, natuurlijk, maar de wijkverpleegkundige vraagt zich vooral af: “hoe word ik overbodig.’
‘t HOUDT OP!
Utrecht – Minder geld voor Geldmuseum
Het Geldmuseum in Utrecht moet fors bezuinigen omdat het Rijk stopt met een aanvullende subsidie van 750.000 euro per jaar. Negen van de ongeveer 30 medewerkers verliezen hun baan. Door de maatregel moet de directie vooral de wetenschappelijke kant van het museum reorganiseren. “De kennis over munten en penningen in Nederland zal een aanzienlijk verlies lijden nu we op veel kleinere schaal kunnen blijven voortbestaan”, aldus de directie van het museum.
De toestand in mijn wereld. Want dat het toestanden zijn die mijn wereld binnendringen, leidt geen twijfel. Het lijden van het volk in Noord-Korea parkeer ik dan maar even op een andere plek! Volgens de Rechter wordt dit volk bedreigd door overstromingen: collectieve huilbuien bedreigen dit keer het land. De Soyoez heeft de aarde veilig verlaten: ben benieuwd hoe straks de Nederlandse kaas uit het vuistje in de ruimte smaakt… zou het Beemster ‘weze’ óf gaat André Kuipers als rechtgeaarde Amsterdammer voor ‘Old Amsterdam’ “! Mogelijk dat hij nog andere opties open heeft gehouden: tenslotte verkeert hij momenteel het dichtst bij God…