de s(l)of van Maarten

IMG_4886 (1)
Ik schiet net zo makkelijk in mijn slof, als de moeite die ik heb als ik de slof uitschiet. Dat geeft te denken! Nu realiseer ik me goed dat de wijsheid die ik de kat probeer bij te brengen, mij geenszins op het spoor zet van een veronderstelde wijze kater. Neen, die bracht Herman Heijermans ooit tot leven en het was Henk van Dulsen die ooit in het voormalige Gulden Vlies deze wijsneus tot leven bracht.


IMG_4887
Tegenwoordig valt dit verhaal nog weinig te genieten, want ook het verleden heeft als het ware de moraal achterhaald. Noem mij ook geen moraalridder, want die wieg heb ik nooit gekend. Dat er sprake is geweest van een ‘stijfselkissie’, ook dat verhaal is sinds lang in de wilgen beland. En zo vergaat het het verleden vaak, tot het moment waarop iemand besluit om het weer eens te gaan proberen. Of daar een eigen draai aan probeert te geven. Gelijk dat laatste stuk dat onder de titel ‘Schakels’ een bewerking van Jan Hoedjes had ondergaan en waarbij de producer Maarten Leegwater van onder uit de kast zijn commentaar te berde bracht. Had de man gelijk”! Enigszins geenszins. Of misschien wel geenszins enigszins. Hij had, in vergelijking met de spelers ban deze bewerking een voorsprong op ons. Hij had diverse uitvoeringen meegemaakt, zowel van het beroeps- dan wel het amateurtoneel, en kon op die manier zijn vergelijking naar voren brengen. Wanneer ik dan weer een schrijven van hem onder ogen kom, dan roept dit bij mij niet alleen een gevoel van teleurstelling op, maar komt ook de eigen aardigheid van Maarten nog eens naar voren. Een eigen aardige man, een man die niet over een nacht ijs is gegaan, maar een man met een zekere missie gepaard aan een passie. Al eerder berichtte ik over Maarten. Nu ik niet alleen zijn schrijven onder ogen kwam, maar ook nog de foto’s van deze voorstelling zie passeren, is het vooral de leegte die mij treft: de ruimte waar wij werden geschminkt, de plaats waar nog eens een tekst werd herhaald, de lach die verstomde en de herinnering die verdwijnt. Ook Maarten schoot nog wel eens uit zijn slof, vandaar de titel van dit stuk: de s(l)of van Maarten.


IMG_4888 (1)