de Gees’ van Kees

Door 11 januari 2019

Wanneer een geest gaat dwalen, bestaat de kans dat je hem (of haar) onverwijld voor de voeten loopt. Nu weet ik wel dat vlaggen en een modderschuit weinig met elkaar vandoen hebben, over het algemeen valt er wel iets omtrent deze constatering te melden. Want wat beweegt de menselijke geest om even in het niets te verdwijnen, om even later weer glorieus een opwachting te gaan maken. Wat, om het toch maar wat duidelijker naar voren te brengen, gaat schuil in het hoofd van de kunstenaar die er alles aan gelegen is om zichzelf compleet weg te gaan cijferen. In een poging in ‘het landschap van zijn gedachten’ te kunnen gaan verdwijnen. Waardoor Kees zijn Gees’ de ruimte krijgt die hij, ogenschijnlijk, louter en alleen door zijn eigen ogen en voorzien van een bril, ziet. ‘Speelsheid is waardevol’, een uitspraak gebaseerd op het gegeven dat hij nog steeds (73 voor de niet kenners) dicht bij het kind is in zichzelf. En daarmee zijn kind zijn niet verloochent, waardoor zijn kinderlijke werken (in andermans ogen), doen denken aan het kind dat velen in de loop der jaren zijn kwijt geraakt. Kinderlijke eenvoud als het ware, ware het niet dat het veelal veronderstelde volwassenen zijn die de kunst van het kinderlijke zijn teloor hebben zien gaan. En morgen geeft hij zijn ‘performance’ in een poging letterlijk in zijn eigen tekenwerk te verdwijnen. Waarbij Esther Koeman het genoegen heeft om zich op de man uit te gaan leven. “Een wonderlijk idee, dat je er zo in opgaat dat je er niet meer bent. Dat is spannend en interessant.” Woorden van Kees van die eerder genoemde Gees’. Kees kan, in mijn ogen beestachtig tekenen. Maar wat voor dierenleed gaat er schuil in een soepballetje…?!

En de foto’s van vandaag laten niet alleen de achterkant van dit rusteloze brein, de twee zijkanten van dat zelfde brein en uiteindelijk een ingezoomde foto van de man van de voorkant zien, maar mogen zich morgen gaan verheugen op die happening in de Kapberg, waardoor het culturele leven wat aan Bergen gekoppeld schijnt te zijn voor even de schijnwerper op Egmond aan de Hoef heeft weten te vangen! Dankzij nogmaals, de Gees’ van Kees (Oosterbaan, voor alle duidelijkheid!)

Tags: , ,

Dit bericht was geplaatst op vrijdag, 11 januari 2019 om 15:00 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.