De fysiotherapeut van Ruud Schmitz!

Stoom, het komt m’n oren uit! Een machtige stoomloc boemelt van Alkmaar naar Heerhugowaard en passeert daarbij de achtertuin van ‘Der Rudi’ Schmitz. En dat geboemel beweegt Ruud om in zijn pen te klimmen. Ik mocht daar gisteren reeds melding van maken, terwijl ik vandaag niet schroom om zijn stuk van gisteren integraal over te nemen. Huider bestaat 15 jaar en gelijk 10 jaar geleden heeft hij ook voor afgelopen zaterdag de Stoom Stichting Nederland in Rotterdam bereid gevonden om een compleet treinstel naar Alkmaar af te vaardigen. Voor een stoomloc en achter een stoomloc en daartussen nostalgische, dat wil zeggen van houten banken voorziene rijtuigen. En dan komt Ruud aan het woord:
FYSIOTHERAPEUT. Wat een toestand, afgelopen zaterdag. Ik woon langs de spoorlijn tussen Alkmaar en Heerhugowaard en werd de hele dag getracteerd op een schouwspel uit de oude doos. De grootste stoomlocs van Nederland waren naar Heerhugowaard gekomen om een jubileum van een modelspoorwinkel luister bij te zetten. Proestend en rochelend reden ze de hele dag op en neer, om vele geinteresseerden te laten ondergaan hoe het treinverkeer er rond de Tweede Wereldoorlog aan toe ging. Een fantastisch schouwspel vanuit mijn achtertuin. Op een ding na…
Treinfanaten zullen weer gesmuld hebben van de nostalgische fluit en de grote witte stoomwolken, die ontstaan door het verhitten van een ketel water. Dat is nog eens wat anders dan de sprinters van nu, waar zelfs het ‘plegen van een plasje’ al tot nostalgie is verheven. Kortom, indrukwekkend. Op een ding na…
Na drie ritten en twee kopjes koffie aan mijn picknicktafel te hebben uitgezeten ben ik voor de vierde passage van fluit, stoom en reizigers naar binnen gestiefeld en heb alle gordijnen dicht gedaan. Ik kon het niet meer opbrengen. Ik was rijp voor de fysiotherapeut. Kan iemand mij vertellen waarom mensen, die je normaliter blind voorbij lopen, in een uitgelaten stemming altijd zo uitgelaten moeten zwaaien”
Goed, Ruud werkt niet meer op de redactie. Ik heb me echter laten vertellen dat hij op de vrijdag nog wel eens op het kantoor aan de Voordam vertoeft. En wat ik van harte hoop dat het ook daar nog eens gaat gebeuren dat ‘Der Rudi’ zo’n geniale inval krijgt, waar hij gisteren van mocht getuigen en waar ik vandaag melding van heb gemaakt! Nogmaals Ruud, bedankt en ik hoop dat mijn eerder uitgesproken wens… neem de tijd en doe de groeten aan Fred!