Brood op de plank

Bepaald geen ramp, maar wanneer er sprake kan zijn van een ramp hoop ik dat dit aan mijn deur voorbij gaat. Dat heb je echter niet voor het zeggen en het kan dan ook niet altijd de bedoeling zijn dat je wordt bespaard voor een ramp. Rampen voltrekken zich immers totaal naar willekeur en wat voor de een een ramp is, kan voor een ander een geluk zijn. Waardoor dat met het brood ook nog eens in een wat dubieus schijnsel komt te staan.(Brood & Dood, je weet wel!) Je opmaken voor een bijzonder Kerstgebeuren en je wordt geconfronteerd door wat geneuzel van mijn kant, laat het wolkendek ook niet opklaren. En dan te bedenken dat de Stille Nacht dit keer daadwerkelijk Stil zal zijn… Edoch, ook hier valt wel weer een mouw aan te passen, laat staan dat de nachtwake op een totaal andere manier wordt doorgebracht en waar elders sneeuw valt, zullen wij het ook dit jaar moeten doen met wat bruin, geel, oranje en groen.

Rood is dit keer uit den boze en waar toiletrollen zich in vrachtwagens bevinden, wordt het heel simpel om je gat aan af te vegen: neem een vloeipapier van een niet te rollen shaggie, scheur halverwege een rondje uit dit vel, steek je vinger erdoorheen en veeg je gat af en maak je vinger schoon met dat deel wat je al eerder uit dat vloeitje hebt gescheurd. Wanneer dit niet voldoende is, herhaal simpelweg de handeling. Dan ben je verzekerd van het feit dat je op deze manier ruimschoots oud en nieuw zal weten te halen. Maar deze suggestie is vooral bedoeld voor hen die zich mogen verheugen om op een eiland te wonen. En dan doel ik bepaald niet op onze waddeneilanden! Wat een wereld, waarbij de een doet alsof zijn neus aan het bloeden is (ja ik noem wat namen: Rutte, Wiebes, Asscher) waar toezeggingen worden gedaan (hebben al die werkers in de zorg hun bonus al gehad?) klappen we in onze handen en doe we alsof we blij zijn, maken we ons op voor een Nieuw Jaar dat het vaccineren in ijltempo over het land heen rolt, hoe lang duurt het dan nog voor het 19 januari is en worden we dan verlost van dat veelkoppige monster dat ons al maanden lang weet te vinden, en wordt de vraag van ooit Wijlen Wim Kan wederom actueel?

‘Waar gaan we in het Nieuwe Jaar naar toe?’ Wordt het weer Scheetjeboe om een drolletje te begraven, of staat Flappie aan de vooravond van een Herrijzenis? Ik noem maar wat en vraag je niet om maar wat te gaan roepen, want ook dat… dat zit er voorlopig nog niet in. Straten leeg, pleinen leeg, bioscopen leeg, theaters leeg, kroegen gesloten en de Horeca gaat onverdroten door met het bedenken van culinaire gerechten, hoewel ook daar wel brood maar weinig beleg op de plank te vinden valt.

Een boterham met TEVREDENHEID!