Boerenkool met…

‘Anders nog iets van uw dienst”‘ Een vraag uit het verleden. Toen de slager nog slachtte, de bakker nog bakte en de groenteboer een beperkte hoeveelheid groente en fruit op zijn mobiele Tempo Matador nog door de straten reed. De visboer op vrijdag zijn waren luidkeels als verse vis wist aan te prijzen, de melkboer wel wat rommelde met de liter melk en de eieren nog niet door gifstoffen werden getroffen. Toen de beer in de bloemkool verscholen zat en het rioolreinigingssysteem werd omgebouwd nadat de tonnetjes het veld hadden geruimd. Toen de Manchesterbroeken onverslijtbaar waren, er werd versteld en de kleren van het ene naar het andere kind gingen. Nu weet je niet meer wat te kiezen, de overdaad en de hoeveelheden die te kust en te keur achter de vitrinedeuren schuilgaan, de koeling die ervoor zorgt dat de houdbaarheid gehaald wordt en dat het T.H.T. een indicatie geeft omtrent die houdbaarheidsdatum. Waarbij zeezout ook een houdbaarheidsdatum mee krijgt, terwijl die houdbaarheid reeds miljoenen jaren heeft meegekregen. Want hoe kan zout bederven als het in het verleden gebruikt werd om de houdbaarheid te kunnen bestendigen. Als conserveringsmiddelen zijn we tegenwoordig overgeleverd aan de verschillende E nummers, wordt zout nog steeds als smaakmaker aan het geheel toegevoegd en wordt suiker misschien in mindere mate, alsnog aan het totaal der dingen toegevoegd. Worden mensen steeds allergischer voor melk, is kaas uit het vuistje bijkans uit den boze en houden dieetgoeroes hun pleidooi om meer van dit en minder van dat te gaan gebruiken. Zijn de kookboeken niet aan te slepen en zijn het de namen die de roem omtrent het eten vergezellen. Natuurlijk wil iedereen op hoog niveau koken, is het uit den boze om gewoon weer te eten wat de pot schaft en draai ik mijn hand er niet voor om om mijn boerenkool met worst te voorzien van een jus uit een zakje. Gewoon omdat ik dat af en toe gewoonweg lekker vind. Natuurlijk komt dat mijn lijf, volgens die goeroes, niet ten goede maar ik kom dan ook uit een tijdperk dat afsnijdsel als vleesproduct in die witte macaroni op tafel kwam. Dat de Chinees nog opgang moest maken en dat de Ketjap en de sambal die zoete pittig makers waren. Bedenk ik mij terwijl ik vanmiddag een aantal porties boerenkool in de vriezer heb gestopt. Sambal in die boerenkool geeft daar toch weer een exotisch tintje aan. En die worst” Die komt uit een fabriek. Ze zeggen dat die op hout gerookt is, even wellen in water en… eten maar! Dat is ook wat ik vandaag heb gedaan. Mijn eigen voorverpakte boerenkool, met voorgekookte aardappelen, met jus uit een zakkie en worst… eigenlijk zal dat laatste mij een worst zijn!