Avant ( la lettre) garde

Door 18 februari 2014

IMG_0247

Ik kom daar graag! De Eerste Bergensche Boekhandel. De kans dat je daar iets bijzonders aantreft, is verontrustend groot. In die zin dat de pinpas geregeld van zich laat spreken, dan wel dat de inhoud zichtbaar door de verpakking gluurt. Hetgeen vandaag dan weer opgeld deed. Want ik kan toch wel stellen dat een beperkte behoefte een totale bevrediging tot gevolg heeft gehad. Neem nu, als voorbeeld, een fotograaf als Anton Corbijn die het heeft verstaan om als regisseur aan het werk te gaan. Niet alleen een begenadigd fotograaf van wereldfaam, maar ook nog in staat om anderen naar zijn hand te zetten. Zijn tweede film is getiteld ‘Inside the American’ en ik heb me erop betrapt dat ik diverse keren met dit boek in mijn handen heb gestaan, maar dat de prijs me weerhield dit boek aan te schaffen tot… gisteren dan. Het boek ligt te prijken in de etalage van die eerder genoemde boekhandel en de prijs spreekt me dit keer aan. Want ik heb daarnaast de neiging om op koopjes te jagen, hetgeen de gemiddelde Nederlander moet aanpreken… Corbijn, de man die U2 al jaren volgt, de man die pure dan wel rauwe foto’s via zijn lens weet vast te leggen en waar wij, door middel van het fotocafe een poging mochten wagen in een deel van zijn voetspoor te treden. Niet meer dan even aan zijn kunsten te hebben geproefd en alras weer het eigen beperkte pad ingeslagen. Tenminste, wanneer ik weer eens voor mezelf praat en ook dat doe ik met de regelmaat van de klok.

IMG_0246

Maar ik kwam ook nog iets anders tegen. In 1958 was er in Brussel de wereldtentoonstelling en ik weet nog dat opa Valkhoff daar naar toe is geweest. Onder de indruk was van het Atomium en voor mij, als presentje, een doos met Russische lucifers had meegenomen. Heel bijzonder feitelijk want de Koude Oorlog diende zich aan en het Oosten was bezig voorbereidingen om… hetgeen dan weer resulteerde in het gegeven dat wij, in ’67 – ’68 in Duitsland gingen oefenen voor het geval dat het Rode Leger dan wel het Rode gevaar…

De wereldtentoonstellingen, gedragen door een humanistisch geloof, kenden steeds een ruime plaats toe aan de kunst en de architectuur. Expo 58 is niet van de regel afgeweken. Talrijke kunstliefhebbers en bezoekers herinneren zich nog de vele artistieke ontdekkingen in het parcours van de nationale paviljoenen en tijdens de retrospectieve 50 jaar moderne kunst. Na de breuk door Wereldoorlog II veroorzaakt, was deze voorstelling, na de Documenta van Kassel, een van de eerste omvangrijke tentoonstellingen van de internationale avant-garde. Vijftig jaar later bewijzen de werken van Jean Arp, Ossip Zadkine, Hans Hartung, Karel Appel, Jean Dubuffet, Alexander Calder, Saul Steinberg… dat het overzicht van 1958 nog steeds waardevol blijft.

Aldus de achterpagina. En dat voor een prijs van vijf euro! Geen geld en wederom een poging om een deel van de recessie voor mijn rekening te nemen….

IMG_0245

De beelden die vandaag een rol spelen is van een beeld van Lucebert in de tuin van Nieuw Kranenburgh. En het spreekt haast voor zich dat dit museum op maandag gesloten is…

IMG_0244

Tags: , ,

Dit bericht was geplaatst op dinsdag, 18 februari 2014 om 10:17 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.