Anja Henke's VLUCHTPUNT

‘Adoe’, zei Addy dit keer niet. Hij zei het niet, terwijl zij zei dat het nog lang geen tijd was om adoe te zeggen. Ik bedoel daarmee te zeggen dat het Indonesisch Buffet buitengewoon was, de gedichten voor zichzelf spraken en ik daar de nodige uit ga citeren. In een ambiance die zich uitstekend leent voor de presentatie van de gedichtenbundel van Anja. VLUCHTPUNT. Een in eigen beheer uitgebrachte bundel, waar ‘losse bladen’, ‘raadselleven’ en ‘zonder erg’ de verschillende hoofdstukken van dit werk naar voren brengen. Nu weet ik wel dat het citeren van deze gedichten gebundeld in vluchtpunt een mogelijkheid bieden om kennis te nemen van de inhoud als zodanig, maar kies ik liever voor een ander invalshoek, gelijk ik ook nog een fout heb gemaakt om de titel VLUCHTPUNT te veranderen in VLUCHTweg. Maar vooreerst in het eerste gedicht om aan te geven wat Anja heeft bedoeld met de woorden vluchtpunt.
Voor wie lief heeft // is een naam / de loge van het ding // een etiket voor begrip / wankele grens // tussen land en water / waken en slaap // vluchtpunt voor dingen / zoals ze zijn zonder naam //
En dan nu mijn cryptische interpretatie van het werk van Anja, op een manier die absoluut geen recht doet aan de gedichten die zij heeft laten bundelen. Op voorhand mijn oprechte excuses, maar dat de woorden die zij in deze bundel heeft gevonden en heeft weten te verwoorden, geeft iets weer van de inhoud die zij op haar eigen manier heeft weten te verpakken. En wanneer ik daardoor de lezer van dit bericht kan wijzen op de paden en wegen die zij heeft weten te ontdekken, die zij is ingeslagen en de dwaal- en zoektocht die tot dit alles heeft geleid, dan weet ik zeker dat niet alleen nieuwsgierigheid wordt opgewekt, maar dat juist deze bundel haar weg weet te vinden naar allen die op zoek zijn naar… VLUCHTPUNT!
Voor wie lief heeft / vluchtpunt / losse bladen / harlekijn / zweefsprong / de nachtwaker / het cafe / vreemdeling / de koorddanser / de eentonige / lakei / de toneelspeler / de klimop / de dolle mens / de dierentemmer / kunstenmakers / spiegel // raadselleven / het raadsel / dwaalpaden / speelruimte / licht / de vaas / waterige soep / verdronken / je vlag hangt half / schuimkop / hoge hakken / uitkijk / denk er om / ooglicht / herinnering / er speelt iets // zonder erg / vanzelf / uitgestrekt / mimodrama / samenvallen / landschap / caleidoscoop / droomnacht / breekbare patronen / een lach / oude stad / nachtzwemmen / schemerland / overleefplek / mensenmuziek.
Maar waar ik voor val is het volgende gedicht:
DWAALPADEN
leiden stappen / onder het balkon / van misverstaan // zwijgen kruispunten / grillige vertakkingen / kijken niet // naar binnen / naar buiten / loopt de weg verder. //
Minimalistisch mogelijk, de diepte laat zich ook dit keer niet peilen. Mijn pet dan wel hoed af voor de woorden die niet alleen bij mij vanmiddag zijn binnengekomen, maar waarschijnlijk ook bij ruim dertig anderen!


IMG_1937


IMG_1938


IMG_1940


IMG_1941