AmRo


iGer.nl
Een ‘lucky shot.’ In opdracht. Of een semi-professionele uitspatting. Laat staan een professionele uitspatting. Gekoppeld aan een naam. Gekoppeld aan een andere, niet geheel onbekende naam. Bijvoorbeeld Janine. Die in haar dankwoord de naam van haar man naar voren brengt. Joop. Dat dan weer gekoppeld aan nog weer een naam. DeLaMar bijvoorbeeld. Of beter gezegd het Nieuwe DeLaMar Theater. Daar dan weer een aantal boeken aan koppelen. Het resultaat daarvan aanschouwen. En door de interviews erachter komen wat de kunstenaar heeft geïnspireerd. Woorden door Arthur Japin aan het geheel toegevoegd ‘et voilà’ een nieuwe kunstwerk is geboren. En ik laat plaatjes aan mijn ogen verschijnen. Beelden die doen denken aan. Mensen. Kinderen. Publiek. Talent. Glamour. Acteurs. Toneel. En namen. Vivianne Sassen, Hans Eijkelboom, Cuny Janssen, Koos Breukel en Erwin Olaf. De volgorde waar ik wat mee aan het stoeien ga. Want stel je nu eens voor dat ik me aan de volgorde in dit magistrale boekwerk houd. Het zou doen denken aan het verloochenen van mijn ziel. Maar dat is gelijktijdig weer wat hoogdravend. Voor een keer maak ik me daar schuldig aan. Nu dus.


iGer.nl
Mooi als mensen instrumenten weten te ontwikkelen waarmee gegoocheld kan gaan worden. Dat is weer eens heel wat ander dan dat je gaat googelen. Of caramboleren. Daar heb ik dan een punt. Want dit laatste woord is weer erkend. Dan voelt dat meteen een stuk beter, of anders gezegd, meer geheeld. Want helen is een menselijke moeite. Een vorm van emotie. Een manier om dingen onder de aandacht te brengen, de zinnen te prikkelen. De mensen die kijken op een andere gedachte te brengen. Of om het karakter van de ander te vangen. Namen dus. Van geenszins willekeurigen. En dat pakt. Dat zal aan het totaal van de roem gekoppeld kunnen worden. Eeuwig. Door de een wat meer dan door de ander. Roem en eindigheid. Naamloze kinderen. Dansen bij Lucia Marthas. Bij de Nationale Balletacademie in Amsterdam.
Of onbekenden. Noem hen publiek. Bij de toppers in Amsterdam Arena. Dance with the kings in Amsterdam. Suikerfeest op de Dam. Tijdens de Ajax bekerfinale voor de Heineken Music Hall. Sensation White. Of tijdens de Gay Pride aan de Amstel. André Rieu.


iGer.nl
En ik deel andere plaatjes. Van die andere stad. Met dat verwoeste hart. En Desiderius. De Maastunnel. En twee keer Rotterdam. Als tegenhanger. Omdat Aboutaleb daar zijn kwaliteiten naar voren brengt. Omdat Pim daar ook furore maakte. Coen Moulijn daar een eigen positie inneemt. Of beter gezegd: innam. Omdat het ook weer naar die fatale datum gaat. Dat moment waarop Rotterdam een brandhaard werd. 14 mei 1940. Waar wij gisteren wandelden. De eerder genoemde Boompjes met de Boeg. Van de waterzijde. Door mijn oog. Van mijn hand.
Niks mis mee! Want als jij weet waar jij staat ben je goed in staat je eigen positie en die van de ander te kunnen bepalen. Maar soms weet ik niet goed meer waar ik sta en wordt het lastig om dan weer een uitspraak te doen. Zoals vandaag. Met de beelden van gisteren. En de boeken die ik mocht ontvangen. Met fotowerk. Waar mijn werk dan weer schril bij afsteekt. Ter illustratie.


iGer.nl
Toch beken ook ik kleur, namelijk mijn eigen kleuring. Mijn impressie. Voor wat dat ook mag zijn. Uit respect met vormen van evenwicht. En ik laat een deel van mijn transparantie zien.
Voor wat dat waard is. Voor wat dat waar is. Voorwaar.