Alle dagen feest…


iGer.nl
Waarin een middelgrote stad de moeite waard kan zijn. Want waar ik gisteren landelijk mee mocht eindigen, kan het de moeite waard zijn om die middelgrote stad nogmaals in de schijnwerper te zetten. Alkmaar heeft nu eenmaal een stadsregering die, onder de bezielende leiding van Burgemeesterpiet aan de weg blijft timmeren. Edoch, de eerste opstandelingen deden van zich horen. Oterleekers roerden hun trom: Oterleek voor de Oterleekers. Een soort van afsplitsing. Niet zo ernstig als elders in de wereld, maar toch…
Driekwart van de bewoners wil bij Heerhugowaard horen. Nu is dat niet geheel onbegrijpelijk, gezien de uitbreidingen die zich in Hhwaard voltrekken. Waar zij de Stad van de Zon situeren ligt op een bandbreedte van het Kruis. En ook dat gehucht is reeds door genoemde gemeente geannexeerd. Neen, het heeft er veel meer van dat gebruik wordt gemaakt van een natuurlijke grens: de ringvaart. Ooit in gebruik genomen om de Schermer droog te leggen en het overtollige water richting zee af te laten vloeien. Nog steeds een polder maar wel een waar je drogen voeten in houdt. En, zoals gepast, actievoerders worden in stelling gebracht de benodigde handtekeningen op te gaan halen. 70 tot 75 % van de bevolking heeft gezegd niet mee te willen fuseren van Schermer naar Alkmaar. En van de overigen zijn er zo’n 40 tot 50 mensen die het niets kan schelen. Separisten zijn het hier terwijl elders gesproken kan worden over een afscheidingsbeweging. Toch zal het mij niet verbazen wanneer tractoren, op termijn, wegen gaan blokkeren, de stroomvoorziening voor Alkmaar e.o. wordt onderbroken en de burgers in duister worden gehuld. Gelijk wel vaker door schijnbewegingen betrokken knock out kunnen gaan.


iGer.nl
Neem nu vriend Rutte. De man die blijmoedig alle problemen weglachte. De man die deed alsof het alle dagen feest was. Een dixielandpremier die opging voor House en Techno. Dit keer staat de man met lege handen met ook nog eens geen enkel boodschap. Terwijl hij in het verleden door zijn moeder juist op die mogelijkheid is gewezen. Met een boodschappenlijstje zijn programma afwerkte. En nu niet eens in de gelegenheid is om zijn afwerkplek met oranje vlaggetjes te kleuren. Eigenlijk is veroordeeld tot een grijs en grauw bestaan. De man met de lege handen en een mond vol tanden. Waar slechts wat droog brood voor handen is. En waar de voedselbanken de boer op gaan. Om de vraag in overeenstemming te gaan brengen met het aanbod wat achterblijft. En waar Brussel de kwade genius dreigt te worden. Want was er ooit geen sprake van het braafste kindje van de klas…”!


iGer.nl
Jawel, maar dat geeft nu geen pas! Neen, we kunnen er beter het volgende aan gaan doen: men neme wat mout, geve dit gist, voegen daar hop (zonder paard!) aan toe, desnoods nog wat haver en voldoende water en brengen dit aan de kook, koelen dit af en tappen dit in en uit het vat. We bedienen de vaten en laten het het lopen. Niet veel later vult zich het glas, doen wij, uiteindelijk een plas en ontdekken dat veelal bleef zoals het ooit was.


iGer.nl
Naast een Stedelijk heeft Alkmaar nog meer te bieden: een Kaas- en een Biermuseum. En aan de over van het Kanaal nog het particuliere Beatles museum. Helaas is het Kachelmuseum als een dronken tor teloor gegaan…


iGer.nl
Dat is nogal wat. Een platteland stad met eeuwenoude stadsrechten. En een Victorie! Verdorie, zou ik die bijkans overslaan! Maar gelukkig: ook dat beeld geeft iets van de feestvreugde weer. Alle dagen feest behalve voor een. De eerste nota bene. Zal dit straks de laatste zijn…”!


iGer.nl