Tjsaaa, Cha


iGer.nl
‘t Is me wat! Een Brood avond achter de rug! Ja, ja, cha cha passeerde de revue. Het was dan ook een revue die passeerde. Nu ben ik nog steeds, in zekere zin, een adept van Herman, maar het is ook een bijzonder genoegen om verschillende coryfeeën juist in die film hun opwachting zien te maken. Waar Herman de show steelt en The Wild Romance de naam alle eer aandoet, blijft Frau Hagen ‘unerschreiblich Weiblich’, als zij alle toonladders bestijgt die tot harer beschikking staan. Waarbij Lene Lovich het nog eventjes dunnetjes over doet. Een film van het kaliber Cult. Tenminste, zo zou ik deze film willen omschrijven. Maar of dit recht doet aan dit begrip, durf ik direct te betwijfelen. 1979. Wij gingen op vakantie naar Amerika en hadden op de terugreis Herman in onze koffers. Althans de Amerikaanse versie van waarschijnlijk Cha Cha. Een plaat die ik nog steeds koester. Al was het alleen maar om de cover. Want daar komt reeds dat typische ‘werk’ van Herman naar voren.


iGer.nl
Zowel zijn achter- als voorwerk. Herman aan het werk dus. Zoals niet veel later de omschrijving van Cha Cha ‘de Nederlandse bioscoopfilm van Herman Brood zich laat omschrijven.
De Nederlandse film CHA CHA is een harde Rock & Roll happening, waar naast de fantasie ook de realiteit rond het fenomeen HERMAN BROOD aan bod komt. We zien hem hier dan ook op het hoogtepunt van zijn roemruchte carrière, omringd door de later ook buiten Europa zeer bekend geworden NINA HAGEN en LENE LOVICH. Het filmhuwelijk dat Herman en Nina aangingen in Cha Cha haalde de voorpagina’s van alle kranten en was destijds het gesprek van de dag. Natuurlijk zit er ook veel muziek in deze film, die eigenlijk gaat over de generatie die na 1945 werd geboren en naar nieuwe leiders zoekt. Dat je daardoor wel eens op een dwaalspoor kunt komen, bewijst de rol van Lene Lovich, die een politiek activiste speelt, wier ware bedoelingen verborgen zijn achter een artistiek masker. Herman, de eeuwige verliezer, zorgt daarbij voor een spektakel zoals dat in de Nederlandse popgeschiedenis nog niet eerder is voorgekomen…


iGer.nl
Zet dat weg tegen het geweld wat zich in Duitsland de jaren daarvoor voordeed (Baader-Meinhof, Rote Armee Fraction) en de rol van Lovich krijgt dat politieke sausje. Ook in de film worden een aantal banken overvallen: de rol van de manager van Brood, Koos van Dijk, speelt daarin een van de overvallers, een rol die hem op het lijf geschreven is. In de flash backs zien we onder andere Dolf Brouwer (Sjef van Oekel), en andere figuren passeren. Nelly Fryda, Hans Dulfer, Ramses Shaffy, Jules Deelder, Simon Vinkenoog, Bertus Borger en vele anderen spelen, naast de Hell’s Angels Amsterdam Holland in meer dan wel mindere mate een rol. Een aanrader wanneer je nog even die sfeer van toen wilt gaan proeven! Zeker omdat aan het einde van de film de Kerk van Ruigoord als altaar wordt gebruikt om Herman en Nina, onder de bezielende woorden van Simon Vinkenoog de hippies van toen in het volle licht zetten, de Meteors een optreden verzorgen en dieren aan het spit het onderspit delven. En dat dit geheel met rook wordt omgeven…
Brood schitterde nog een keer. In 2000 schitterde hij in de film Total Love.
Vier scheikundestudenten uit Tel Aviv vinden per ongeluk de ultieme love drug uit: Total Love. Terwijl ze de “TLV” (Total Love) in Amsterdam aan de man proberen te brengen, bedonderen ze een grote drugsbaron (Herman Brood). Op de vlucht in India wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Is “Total Love” echte liefde”


iGer.nl
Ook hier is een song aanwezig. De titel spreekt bijkans voor zich: “I need a fix, cos I’m going down…” Het zou mij niet verbazen wanneer de geest van H. Brood ook hier een behoorlijke vinger in de pap heeft gehad!


iGer.nl
En de aanleiding voor deze terugblik” Ik heb niet alleen van mijn scheet een donderslag gemaakt,   maar ontkwam er niet aan om André Hazes en Herman Brood nog eens over ‘De Fles’ te laten verhalen. En dat verhaal… spreekt voor zich!