1994: geneugten

Door 30 augustus 2014

IMG_3645

Zal niet direct beweren dat A’dam het heeft en toch heeft ‘ut’ er veel van. Zeker als Buurman & Buurman daar hun opwachting maken. De treinreis alleen heeft al veel van een schoolreisje, hetgeen simpelweg komt door het feit dat een behoorlijk aantal opgeschoten knapen zich nogal luidruchtig manifesteren, onder het genot van blikken Amstelbier. Dat de treinreis voor ons om 10.05 aanvangt, maag voor hen de pret niet drukken… Amsterdam, die grote stad die voor mij nog vele verrassingen in petto heeft en waar ik me onvoorwaardelijk overgeef aan die eerder genoemde buurman. Via de Prins Hendrik kade. Het Entrepot dok, het Wertheim plantsoen en de verschillende explicaties is het een groot genoegen om Amsterdam op deze wijze te aanschouwen. Dat de reden voor dit uitstapje besloten ligt om ons doel, de foto’s van Ed van der Elsken in de jaren 1947 – 1970 te gaan aanschouwen kent, in bepaalde mate het hoogtepunt van deze toer. Dat zich onderwijl allerlei andere zaken voordoen, heeft veel weg van die niet te overtreffen samenloop van omstandigheid. De geboren Amsterdammer die, voor ons belangstelling tonend, verhaalt van zijn wereldreizen, zijn aanstaande trip naar Japan om zich daar te bekwamen in het maken van sushi, en de reden dat hij vrijgezel is gebleven: de keuze om de halve wereld af te reizen. Hetgeen mij dan weer de gelegenheid geeft om iets van zijn verhaal te illustreren met een foto die wat doet denken aan het beeld dat ik mocht vastleggen. Lekker bezig op mijn manier, waarbij Buurman genegen is om daar de benodigde tijd voor in te ruimen. Bewust spreek ik over Buurman; eenvoudig weg omdat het zo’n kleine dertig jaar heeft geduurd voor wij tot de ontdekking kwamen iets gemeenschappelijks te hebben: interesse in cultuur in velerlei vorm en gradaties.

IMG_3672IMG_3671 IMG_3683 (1)

Al met al en al een geslaagde ‘round trip’, een dag waarbij de geneugten des levens rijkelijk aan hun trekken kwamen, waarbij de gesprekken in zekere zin hoogtij mochten vieren en waarbij de indrukken aldaar opgedaan ook nu weer een plekje verwerven in het totaal der dingen. Om nu nog met een blik op het verleden terug te gaan kijken, geeft dit keer geen pas. Was het alleen maar om de voorspelbaarheid te doorbreken, de tredmolen voor even stil te zetten en de behaalde zegeningen weer eens te tellen….

 

Tags: ,

Dit bericht was geplaatst op zaterdag, 30 augustus 2014 om 11:16 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.