1 april 2013 SANTPOORT 1 april 1969

Door 1 april 2013

IMG_1469

‘I was walking from the Station Santpoort-Zuid, with my suitcase in my hand…’ En voor mij liep Peter,ook op weg naar het Gekkenhuis. PZ. Meer letters waren niet nodig. Tenminste, in die tijd. Want Santpoort was een begrip. En van Duin & Bosch had ik wel een vermoeden, maar Medemblik was dicht. Opgeheven. De mannen van dat Gesticht bevonden zich in Castricum, waar een drietal nieuwe afdelingen voor opvang dienden te gaan zorgen. En ook daar is alweer een naam verdwenen: Koningsduin is tot onder de grond gelijk gemaakt. Nieuwbouw is aan het herrijzen. En de tijd kent geen grens. Gelijk ik nu even voor mijn gemak vierenveertig jaar in de tijd voortga. Want het is 44 jaar geleden dat ik daar mijn opwachting mocht maken. Leren werken. Werkend leren. Toen was er nog geen sprake van TOP onderwijs. Gelijk tegenwoordig de Theorie Ontmoet Praktijk in Amsterdam gestalte heeft gekregen. N het echec van Amarantis. Er geen sprake was van een Academie. De Krankzinnigenverpleging nog zichtbaar werd op het diploma. Er wel sprake was van een Bijzondere opleiding. De B. Het zwarte kruis. Gehuld in een mate van duisternis. In die zin dat de afgelopen dagen toch wel in het teken staan van ontmoetingen met mensen die ook in Santpoort hun opleiding hebben genoten. Neem Joan. Daarvoor dien je in Hal 25 in Alkmaar te vertoeven. En wanneer je daar dan bent…

IMG_1454 (2)IMG_1418IMG_1433 (1)IMG_1452 (1)

dan prikkelt dat weer. Simpelweg door minder hectiek, geen overprikkeling maar te hanteren prikkels. En die prikkels laten zich dan weer vertalen. In beeldjes dit keer. En die beeldjes laat ik dan maar voor zich spreken. Gewoon omdat het Tweede Paasdag is. Een maandag. Als ooit in ’69. en het kan geen toeval zijn dat het beeld van de speld van PZS dit keer ook een 69 in zich draagt. Een samenloop. Een omstandigheid. En juist van die samenlopen van omstandigheden geniet ik!

IMG_1447

Tags: , ,

Dit bericht was geplaatst op maandag, 1 april 2013 om 17:01 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.