Overbruggen brugtheater 2017

Door 5 november 2017

IMG_9634IMG_9644IMG_9650IMG_9656

Ooit was het ‘een brug te ver’ en bleek de uitgestoken hand niet toereikend. Toen werd het ‘kom over de brug’, maar met een blik in de knip trok men zich blijmoedig terug. En tegenwoordig is het overbruggen, een manier om het brugtheaterfestival de tijd en de ruimte te geven om, na het lustrum van vorig jaar, nieuwe wegen in te slaan zoals vandaag in ’t Kooltuintje en De Stapper, bruine kroegen die zich lenen voor het theatrale theater dat zij vandaag ontvingen van de bruggenbouwers en Spot70 uit Warmenhuizen. En om met dit laatste gezelschap te beginnen was de titel veelbeLOVEnd! Circus van verlangen deed die titel alle eer aan. Een montagevoorstelling waarvan de teksten mede tot stand zijn gekomen door de leden van dit bijzondere amateurgezelschap onder regie van Kitty. De toeschouwers in de Stapper werden getrakteerd op een voor deze gelegenheid ingekorte versie van dat circus. En een circus werd het. Een gezelschap van vijf personen stond garant voor een vermakelijke voorstelling, waarbij de onderlinge verhoudingen en hoe de liefde zich kan voordoen niet alleen voldoende theatraal met ook met een uitbundig spelplezier naar voren werden gebracht. De directeur van dit geheel tevens dienstdoend als spreekstalmeester kleurde niet alleen het spel, maar was ook in staat om de verschillende acts aan elkaar te koppelen. En dat dit spel tot twee keer toe in de reprise ging deed niets af aan het gezelschap. Zij gingen met vol elan opnieuw in de herhaling.

IMG_9664IMG_9670IMG_9673IMG_9696

En dan dat andere gelegenheidsgezelschap: de Bruggenbouwers. Niet alleen in ’t Kooltuintje waar alle gasten een blauwe koptelefoon op kregen, maar met nam op de Achterdam waar de ruiten gelegenheid boden om ander vertier te aanschouwen dan waar de Achterdam zich in de regel voor leent. Het prostitutiestraatje waar nog 69! ramen in gebruik zijn, maar waar vandaag waarschijnlijk minder animo voor bestond dan op andere zondagen. Regen viel een deel van de belangstellenden ten deel, maar desondanks had men niet te klagen over belangstelling. Nieuwsgierigheid aan de ene kant en dit keer legaal in die straat te kunnen verkeren zal waarschijnlijk een onderliggende gedachte hebben kunnen zijn. Theater op deze wijze dien je te beleven en waar belevenis wordt uitgesponnen door theatraal met je gezicht langs het raam dan wel de ruit naar beneden te zakken, gelijk een slak zich omhoog weet te bewegen, doet in feite geen recht aan de woorden die ik aan dit gezelschap wijd. Want zet jezelf maar eens zo in de kijker en weet dan de kijklustigen te overtuigen dat zij, hoewel niet direct, mogelijk naar zichzelf kijken, slechts gehinderd door een ruit. Chapeau voor deze wijze van het overbruggen van het Brugtheaterfestival en op naar het volgende stuk!

IMG_9706IMG_9723IMG_9731IMG_9758

Tags: , , , ,

Dit bericht was geplaatst op zondag, 5 november 2017 om 20:54 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.