Kunst ten einde

Door 30 oktober 2011

Soms zijn sommige dingen oneindig. Liefde bijvoorbeeld. Soms zijn sommige dingen eindig. Liefde bijvoorbeeld. Soms is er sprake van hartstocht. Voorliefde bijvoorbeeld. Soms is er sprake van afschuw. Achterliefde bijvoorbeeld. Soms is nergens sprake van. Dan zijn het dingen die voorbijgaan. Als daar weer over gesproken wordt, kan het niet anders dan dat er bij stil wordt gestaan. Op dat moment kan het gebeuren. Dat je gegrepen wordt. Dat de liefde een ongekend gevoel bij je tevoorschijn tovert. Dat je adem benomen wordt. Dat je,met die ingehouden adem, je hartslag voelt toenemen. Dat je hart een aantal slagen overslaat. Dat je hart op hol slaat. Dat de hartstocht er met jou vandoor gaat. Dat je de hemel wilt bestijgen. Dat die trap oneindig is…

Neem nou vandaag. Niet zomaar zo’n dag, zondag, zon dag. Praktisch geen zon. Wel een uur in tijd achteruit. Of zomaar een uur erbij. Dat van dat halve glas. Het er maar net van afhangt op welke manier en met welke bril je naar de omstandigheid kijkt. Zoon dag wat geen plaats biedt voor een dochter. Maar dochterdag ligt ook verder weg dan zoondag van de zondag. Ik roep maar wat. Of noem het wat. Wat?! Kunst. In veelvoud. In grijs. Althans, voor wat betreft het weer. Dat doet er echter niet toe.

Gisteren was het zaterdag en was ik nog niet zover om kassies te gaan kijken. Vorig jaar was ik daar wel mee bezig en wist ik koppels te maken tussen de ene kassies en de andere kassies. Dit jaar waren het vooral de kassies van ‘íets van Els’ welke mij wisten te overtuigen. Zoals zij mij l eerder wist te overtuigen. Bijvoorbeeld van haar enthousiasme. En het feit dat zij, des ochtends, een blik mocht werpen op het werk van Be J. Birza. Maar dat wordt de afsluiter. Of het werk van Mischa. Bloemstylist staat op zijn kaartje. Ook wat extra informatie valt te lezen. Nationaal & internationaal. Daarnaast www.mischahulshof.nl En niet te vergeten facebook & twitter. Zo’n kaartje heb ik nog niet vak in handen gehad. Heel bescheiden en gelijktijdig alle informatie die van belang is. Daar is over nagedacht zoals hij ook nadenkt over zijn arrangementen. Waar je stomweg niet omheen kunt. Ingetogen royaal, kleurrijk bescheiden. Maar ook deze omschrijving gaat aan alle kanten mank. Want er straalt ook een uitbundigheid vanaf, waar ik niet omheen kan. Terwijl ik weinig met bloemen heb. Maar als ik deze totale compositie in ogenschouw neem… Wauw!

 

De beelden die ik zag, lieten zich, ook vandaag, niet helemaal kaderen. Velen waren reeds gekaderd. En dat alles in het teken van de kunst. Zoals ik veronderstel dat het in 2010 onder deze titel liet benoemen: ‘kunst staalt mentaal de spieren,’ is het voor 2011 ‘Kunst…. natuurlijk’ gaan worden. Ook daar heb ik al eerder melding van gemaakt. Dit roept vragen op. Vragen in de vorm waar dat ‘natuurlijk’ op slaat. De hoeveelheid kunstenaars die door de ballotagecommissie ‘goet ghevonden ende verstaen’ te horen hebben gekregen? De kunstenaars die, hun wonden likkend, elders een plek hebben kunnen vinden? De sterren die zijn rondgestrooid? Of toch het aantal wat meedoet/meedeed? 200 kunstenaars. Sommigen van naam. Sommigen stomweg door ‘by ínvitation only.’ Anderen op grond van…?!

 

Boekobjecten assemblages Be J. Birza werk aangekocht door o.a.: Koninklijkhuis, diverse banken, bibliotheken, ziekenhuizen, notariskantoren, bedrijfs en particuliere verzamelaars in binnen en buitenland. Ontwerp Innovatieprijs Overijssel, boekobjecten i.o.v. Universiteit Utrecht. Geboren op 8 januari 1940, werkt als beeldend kunstenaar in Deventer.

Wie oog heeft voor vergankelijkheid, ziet onbedorven schoonheid.”

Sinds jaar en dag het motto van eerder genoemde Be J. Birza. En die vergankelijkheid heeft mij met stomheid geslagen…

Doe het daarom met de prenten!

Tags: , , , ,

Dit bericht was geplaatst op zondag, 30 oktober 2011 om 21:48 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.